Do zoznamu Svetového dedičstva v ohrození pribudlo mesto Hebron

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 15:14 • 2 min
Do zoznamu Svetového dedičstva v ohrození pribudlo mesto Hebron

VARŠAVA - Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) zaradila v piatok do zoznamu Svetového dedičstva v ohrození Staré mesto predjordánskeho Hebronu.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, Výbor Svetového dedičstva UNESCO tak rozhodol na stretnutí v poľskom Krakove na základe palestínskeho návrhu. Mesto je tak na zozname vedené ako svetové dedičstvo Palestíny. Počas tajného hlasovania dostalo zaradenie Hebronu do zoznamu 12 hlasov, traja členovia hlasovali proti a šiesti sa zdržali.

Zaradenie Hebronu do zoznamu pobúrilo Izrael, ktorý tvrdí, že znenie rozhodnutia ignorovalo jeho historické väzby na mesto. Izraelský veľvyslanec Karmel Šama ha-Kohen zo stretnutia odišiel.

 

"Židovské väzby na Hebron sú väčšie ako je toto nehanebné hlasovanie UNESCO," reagoval na rezolúciu izraelský minister školstva Naftali Bennett, ktorý je tiež predsedom izraelskej komisie UNESCO. Palestínčania rozhodnutie naopak privítali. Palestínska ministerka pre cestovný ruch a staroveké pamiatky Rúlá Maájaová sa prostredníctvom stanoviska vyjadrila, že ide o "historický vývoj, pretože zdôraznilo, že Hebron" a jeho pamätihodná mešita "patria z historického hľadiska palestínskemu ľudu".

Rozhodnutie UNESCO upriamuje pozornosť na situáciu v Hebrone, kde sa nachádzajú pamätihodnosti sväté pre Židov aj moslimov. Zároveň stanovuje Výboru Svetového dedičstva povinnosť v meste každý rok preverovať tamojšiu situáciu. Na základe toho istého rozhodnutia sa hebronské Staré mesto zároveň dostalo na zoznam Svetového dedičstva UNESCO.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies