Nový test na koronavírus stojí 10 dolárov, stačia sliny a testuje sa v NBA

NETKY.SK • 17 August 2020, 22:13 • 2 min
Nový test na koronavírus stojí 10 dolárov, stačia sliny a testuje sa v NBA

Americké úrady schválili test, ktorý rozpozná prítomnosť nového koronavírusu v ľudských slinách. Podľa mnohých expertov je jeho vznik jedným z najdôležitejších krokov pri zvládnutí pandémie - a to nielen preto, že ho jeho autori nechcú speňažiť.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Nová metóda pomenovaná SalivaDirect vznikla na Yalovej univerzite v Connecticute. V súčasnej dobe sa jej funkčnosť overuje v rámci programu, ktorý testuje hráčov a tím basketbalistov v americkej lige NBA. Jeho hlavným cieľom je rozoznať nakazené osoby, ktoré ešte nemajú príznaky choroby, ale môžu ju prenášať - a jeho najväčšími výhodami sú nízka cena a relatívne vysoká presnosť podobná klasickým nepríjemným odberom z nosa.

 

Lacná a rýchla výroba

Vďaka tomu, že bola schválená americkými federálnymi úradmi, dá sa teraz využívať vo všetkých amerických diagnostických laboratóriách, ktoré ju využívať chcú. Výroba testu je lacná a rýchla, že je možné ho celoštátne začať vyrábať v masívnom množstve v horizonte týždňov - a potom by sa mohol rozšíriť aj do zahraničia.

 

 

Výroba využíva totiž zložky, ktoré ponúka viac producentov, nie je v tomto ohľade teda nijako obmedzená a môže sa používať aj pri obmedzení premávky niektorého z dodávateľov.

 

"Je to obrovský pokrok v tom, aby sme urobili testovanie dostupnejším," uviedla Chantal Vogelsová, ktorá sa na vývoji nového testu podieľala.

 

"Začalo to len ako nápad v našom laboratóriu potom, čo sa ukázalo, že sliny môžu byť dobrým zdrojom vzoriek. Teraz to má potenciál vo veľkom chrániť verejné zdravie. Sme nadšení, že sa môžeme podieľať na boji proti koronavírusu," doplnila.

 

Všetky informácie o vývoji i vlastnostiach testu jeho autori zverejnili na webových stránkach medRxiv.

 

Ako veľkú nádej zmieňuje tento test aj zdravotnícky expert Obamovej administratívy Andy Slavitt, podľa neho je prelomový.

 

Podobné vlastnosti testu oceňujú aj jeho autori: "Ak by sa podarilo implementovať lacné alternatívne testu, ako je SalivaDirect naprieč celou krajinou, mohli by sme konečne začať pandémiu kontrolovať - ​​a to dokonca ešte pred príchodom očkovania."

 


Kľúčovým objavom, ktorý umožnil vznik tohto testu, bolo, že vírus SARS-CoV-2 je v slinách veľmi dlhú dobu stabilným aj pri vysokých teplotách a nie je teda potrebné, aby sa k ich udržiavaniu používalo špeciálne a teda aj drahé vybavenie.

 

Autori novej metódy sa navyše rozhodli k neobvyklému kroku: nechcú ju komercionalizovať, teda na nej nebudú nijako zarábať. Chceli by, aby toto zjednodušené testovanie pomohlo tým, ktorí ho najviac potrebujú. K vzniku postupu vedci využili financie z niekoľkých grantov, vlastné univerzity, ale tiež basketbalovú súťaž NBA, ktorá by podobné testy tiež uvítala.

 

Ochranné pomôcky môžete objednávať na: shop.netky.sk. Na sklade sú ochranné rúška jednorázové, ochranné rúška textílne a dezinfekčné gély. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies