Do siene slávy Žilinskej župy pribudli ďalšie osobnosti

NETKY.SK • 11 December 2023, 09:43 • 2 min
Do siene slávy Žilinskej župy pribudli ďalšie osobnosti

ŽILINA - V Slovenskom komornom divadle v Martine boli v sobotu (9. 12. 2023) odovzdané už po 13-krát ocenenia osobnostiam, ktoré významným spôsobom prispeli k rozvoju a prezentácii ŽSK. V kategórií Pamätná plaketa bolo ocenených 5 osobností a jedno občianske združenie. Cenu ŽSK si prevzali 3 osobnosti.

slovakia

left justify in out

Svoje návrhy na ocenených v oboch kategóriách mohla zasielať aj verejnosť. Návrhy na Cenu ŽSK boli posúdené výberovou komisiou a schválené Zastupiteľstvom ŽSK. Cena ŽSK je najvyšším vyznamenaním, ktoré môže udeliť samosprávny kraj osobnostiam, ktoré významným spôsobom prispeli k rozvoju a šíreniu dobrého mena ŽSK na Slovensku aj v zahraničí. Cena ŽSK bola v tomto roku udelená trom osobnostiam:

  1. Adolf Scherer (in memoriam) - za mimoriadne športové úspechy vo futbale a reprezentáciu Žilinského samosprávneho kraja a Slovenska doma i v zahraničí.
  2. Ján Kudlička - za mimoriadny dlhoročný prínos v oblasti výtvarného umenia a podporu a rozvoj kultúry v Žilinskom kraji.
  3. Rudolf Patrnčiak - za dlhoročný výnimočný prínos v oblasti folklóru a za propagáciu ľudového umenia Jánošíkovho kraja doma i v zahraničí.

 

Šiestim laureátom odovzdala predsedníčka ŽSK „Pamätnú plaketu“, ktorá sa udeľuje za ich osobitný prínos.

  1. Mons. Tomáš Galis - za osobitný prínos pri zriadení a rozvoji Žilinskej diecézy i za podporu spoločenského a duchovného života v Žilinskom kraji.
  2. Vladimír Janiga - za dlhoročný výnimočný prínos v oblasti kultúry a zachovávanie umeleckého kováčstva v Žilinskom kraji a na Slovensku.
  3. Marcela Dobešová - za aktívnu a dlhoročnú pomoc sociálne slabším a zraniteľným skupinám obyvateľov v Žilinskom kraji.
  4. Ľudovít Kupkovič - za celoživotný prínos v oblasti architektúry, výtvarnej fotografie, umeleckej i vydavateľskej tvorby a rozvoj spoločenského života v Žilinskom kraji.
  5. Jiří Přibyl - za dlhoročnú aktívnu prácu v prospech slovenského múzejníctva a mimoriadny prínos pri rozvoji Liptovského múzea.
  6. Združenie na záchranu Lietavského hradu - za dlhoročný mimoriadny prínos pri obnove a zachovávaní Lietavského hradu ako významnej kultúrnej pamiatky Žilinského kraja.

Erika Jurinová, predsedníčka ŽSK: „Je mi cťou, že som sa dnes mohla stretnúť s osobnosťami, ktoré spojili svoj profesijný život so Žilinským krajom a poďakovať im za ich prácu a úsilie. Vďaka svojmu výnimočnému talentu a charakterovým vlastnostiam obohacujú naše regióny, zaslúžili sa o prínos v rôznych oblastiach, napomáhajú uchovávať naše tradície, zveľaďujú naše kultúrne a prírodné bohatstvo. Sú pre nás pozitívnym vzorom, za čo im patrí moje úprimné poďakovanie.“

 

Medzi doterajších držiteľov najvyššieho ocenenia kraja, Ceny ŽSK, patria napr.:

  • Peter Sagan – cyklista
  • Helena Záhradníková – ľudové tradície, spev a folklór
  • Lucia Klocová – atlétka
  • Ľubomír Párička - výroba ľudových hudobných nástrojov
  • Augustín Maťovčík  -  literatúra a literárna história
  • Slavomír Chmela – speleológ, horolezec, filmár
  • František Mucha -  folklorista, maliar, fotograf
  • Petra Vlhová - zjazdová lyžiarka
  • Milada Bohovicová – sociálna pracovníčka, Návrat o.z.
  • Alexander Slafkovský – vodný slalomár
  • Juraj Šerík – umelecký drotár



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: ŽSK, Foto: ŽSK
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies