Do sídla vládneho Fideszu preniklo 70 demonštrantov

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 11:38 • 2 min
Do sídla vládneho Fideszu preniklo 70 demonštrantov

BUDAPEŠŤ - Do sídla maďarskej vládnej strany Fidesz na budapeštianskej ulici Lendvay preniklo dnes zhruba 70 občianskych aktivistov, ktorí takýmto spôsobom protestujú proti štvrtej novele ústavy.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej agentúry MTI skupina demonštrantov preliezla železnú bránu, do budovy sa však nedostala. Pre MTI uviedli, že ide o spontánnu akciu, nikto ich neorganizoval, všetci sú občianski aktivisti.

Cieľom obsadenia sídla Fidesz podľa ich vyjadrenia bol protest proti štvrtej novele ústavy, o ktorej majú poslanci hlasovať v parlamente budúci pondelok. Demonštranti na dvore sídla vyvesili transparent s nápisom "Ústava nie je hra".

Novela podľa aktivistov okrem iného obmedzuje právomoci ústavného súdu, začleňuje do ústavy študentskú zmluvu, ktorá zaväzuje študentov štátom financovaných odborov zostať určitú dobu pracovať v Maďarsku, vylučuje volebnú kampaň z komerčných médií a určitým spôsobom kriminalizuje bezdomovcov.

Polícia vošla do dvora a vyzvala protestujúcich, aby opustili územie sídla, pretože páchajú priestupok. Pri zásahu polície jedno z vozidiel poriadkových síl sa na rohu ulice zrazilo s iným autom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies