Do riešenia venezuelskej krízy sa zapojilo už aj Nórsko

NETKY.SK • 17 Máj 2019, 07:45 • 2 min
Do riešenia venezuelskej krízy sa zapojilo už aj Nórsko

CARACAS - Do venezuelskej krízy sa zapojilo už aj Nórsko, opozičný líder Juan Guaidó do krajiny preto vyslal delegátov.

slovakia

left justify in out

Oslo sa podľa slov Guaida "pokúša robiť sprostredkovateľa" v kríze.

 

img

 

Rokovania mali prebiehať na utajenom mieste v Osle už niekoľko dní. "Účasť Nórska na mierových procesoch či snahách o dialóg nemôžeme potvrdiť ani vyvrátiť," uviedla hovorkyňa nórskeho ministerstva zahraničných vecí Ane Haavardsdatterová-Lundeová.

 

Na týchto rokovaniach sa mali zúčastniť aj zástupcovia súčasného venezuelského prezidenta Nicolása Madura, konkrétne to mali byť venezuelský minister pre komunikácie Jorge Rodríguez a guvernér provincie Miranda Héctor Rodríguez. Opozíciu zastupovali bývalý poslanec Gerardo Blyde, niekdajší minister Fernando Martínez Móttola a podpredseda Národného zhromaždenia Stalin González.

 

img

 

Nórsko, krajina, kde sa odovzdáva aj Nobelova cena za mier, má vo svete povesť „strážneho anjela“, ktorý sa v úlohe akéhosi pomocníka pokúsil vyriešiť už nejednu politickú krízu vo svete. Spomenúť možno napríklad mierové dohody medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ale aj dohodu kolumbijskej vlády a povstalcov z FARC (Revolučné ozbrojené sily Kolumbie).

 

Venezuelská kríza graduje od 23. januára, kedy sa Guaidó vyhlásil za dočasného prezidenta. Za lídra ho uznalo viac ako 50 krajín sveta, no na pôde samotnej Venezuely sa rozpútala „vojna“. Guaidó a skupina vojakov vyzvali 30. apríla ozbrojené sily na vojenské povstanie proti prezidentovi Madurovi. Armáda sa však na ňom odmietla podieľať a pokus zvrhnúť Madura sa skončil neúspechom. Vláda to označila za pokus o puč a viac než desiatku opozičných zákonodarcov obvinila zo zrady.

 

img

 

Na ťažkú situáciu doplácajú najmä obyvatelia, ktorí trpia nedostatkom potravín, vody i zdravotnej starostlivosti. Okrem toho ich pravidelne postihujú rozsiahle výpadky dodávok elektrickej energie. Za posledné tri roky muselo Venezuelu v dôsledku zlej hospodárskej situácie a hyperinflácie opustiť 3,5 milióna ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies