Do Obamovho systému zdravotného poistenia sa prihlásilo len 50-tisíc Američanov

NETKY.SK • 12 November 2013, 07:56 • 2 min
Do Obamovho systému zdravotného poistenia sa prihlásilo len 50-tisíc Američanov

WASHINGTON - Prvé odhady počtu nových registrácií v systéme na správu zdravotného poistenia v USA vychádzajúceho zo zdravotníckej reformy z dielne administratívy prezidenta Baracka Obamu naznačujú, že vládne očakávania boli až príliš optimistické.

slovakia

left justify in out

Zatiaľ čo Biely dom predpokladal, že v októbri sa cez internetovú stránku HealthCare.gov prihlási okolo 500.000 poistencov, zaregistrovať sa podarilo len o čosi menej než 50.000 Američanom. Uvádza to agentúra Reuters, odvolávajúc sa na článok v pondelňajšom vydaní Wall Street Journal.

Americké ministerstvo zdravotníctva sa k presnosti čísel nechcelo vyjadrovať. "Vo všeobecnosti sme očakávali, že čísla v prvej fáze registrácie budú nižšie, avšak postupne sa budú zvyšovať," odkázala hovorkyňa ministerstva Erin Shields Brittová. Údaje podľa periodika pochádzajú z 36 štátov. Americká vláda avizovala, že oficiálne dáta od spustenia reformy 1. októbra zo všetkých štátov zverejní ešte tento týždeň.

Obamova reforma zdravotníctva, známa tiež ako "Obamacare", schválená Kongresom ešte v roku 2010 je najambicióznejšou, čo sa týka komplexných zmien zdravotného poistenia v krajine od 60. rokov. Zákon garantuje poistenie miliónom Američanov, ktorí ho nemajú zriadené. Tých je takmer 15 percent. Väčšina Američanov je poistená cez svojho zamestnávateľa a ďalší si poistenie hradia sami. Ľudia majú možnosť prihlásiť sa do systému do 15. decembra. Inak im hrozia sankcie.

Októbrové štatistiky sú vodou na mlyn republikánom, ktorí reformu dlhodobo odmietajú, tvrdiac, že zvýši cenu zdravotného poistenia. Okrem toho nesúhlasia s pokutami, ktoré hrozia ľudom, ktorí sa poistiť nedajú. Odporcovia Obamacare tak pravdepodobne využijú nízku účasť ľudí ako dôkaz, že zákon sa v praxi nedarí zaviesť.

Nezávisle od Wall Street Journal v pondelok zverejnila správu o prvých registrovaných poistencoch aj washingtonská poradenská spoločnosť Avalere Health. Podľa nej bolo doteraz zaregistrovaných do 49,100 ľudí v 12 štátoch, ktoré majú vlastné burzy zdravotného poistenia. To predstavuje len tri percentá z celkového počtu odhadovaných poistencov na celý rok 2014.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies