Do Kundúzu sa sťahujú vládne sily, Američania možno z Afganistanu neodídu

NETKY.SK • 30 September 2015, 10:18 • 2 min
Do Kundúzu sa sťahujú vládne sily, Američania možno z Afganistanu neodídu

KÁBUL - Americká armáda uskutočnila v noci nadnes dva ďalšie letecké útoky na pozície afganského fundamentalistického hnutia Taliban v oblasti mesta Kundúz, ktoré padlo v pondelok do rúk islamistov.

slovakia

left justify in out

Hovorca armády USA Brian Tribus potvrdil, že v oblasti militantmi obsadeného Kundúzu, hlavného mesta rovnomennej provincie v severnom Afganistane, už pôsobia poradcovia koaličných vojsk, ktorí podľa jeho slov "radia afganským bezpečnostným silám".

 

Afganské bezpečnostné sily sa zhromažďujú okolo Kundúzu a podľa agentúry AP sa pripravujú na pravdepodobne zdĺhavú bitku s cieľom opätovne získať toto strategicky dôležité mesto s 300.000 obyvateľmi.

 

Podľa výpovedí nemenovaných svedkov prudké boje o kontrolu nad miestnym letiskom ležiacim niekoľko kilometrov od mesta zúrili celú noc a Taliban sa následne pred paľbou stiahol.

 

Povstalci z hnutia Taliban sa Kundúzu zmocnili v pondelok. Ide o prvý veľký úspech týchto extrémistov od ich zosadenia v roku 2001 s podporou koalície riadenej Spojenými štátmi.

 

Vzhľadom na terajšiu mimoriadne napätú bezpečnostnú situáciu v Afganistane americkí armádni velitelia zvažujú možnosť ponechať minimálne niekoľko tisíc vojakov v tejto stredoázijskej krajine i po roku 2016.

 

Podľa AP by tento krok predstavoval zásadný odklon od pôvodného plánu vlády prezidenta Baracka Obamu. Američania pôvodne plánovali do konca roka 2016 stiahnuť z Afganistanu väčšinu svojich ozbrojených zložiek. V krajine tak malo zostať iba zhruba 1000 amerických vojakov.

 

Dobytie Kundúzu privítal nový vodca Talibanu mulla Achtar Mansúr, ktorý vo vyhlásení ubezpečil obyvateľov, že sa nemusia obávať o svoje životy alebo majetok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies