Do ktorých krajín sa oplatí vycestovať za vianočnými nákupmi a do ktorých nie?

NETKY.SK • 4 December 2023, 15:15 • 2 min
Do ktorých krajín sa oplatí vycestovať za vianočnými nákupmi a do ktorých nie?

S blížiacimi sa Vianocami sa dynamika nakupovania, a nielen na Slovensku, každým dňom zintenzívňuje. Intenzívne sa nakupujú vianočné darčeky, no aj potraviny na štedrovečerný stôl. Najmä obyvatelia z prihraničných oblastí cestujú za nákupmi aj do zahraničia. My sme sa preto pozreli na to, kde sa ktoré nakupované komodity dajú zohnať najvýhodnejšie.

slovakia

left justify in out

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako priemer EÚ

Cenové hladiny sa naprieč jednotlivými európskymi krajinami značne líšia. Závisia od viacerých faktorov, najmä od ekonomickej sily a kúpyschopnosti obyvateľstva jednotlivých krajín. Ekonomicky silnejšie štáty vykazujú vyššiu cenovú hladinu a, naopak, ekonomicky slabšie štáty zase nižšiu.

 

„V priemere sú ceny tovarov v krajinách Európskej únie o 8 % vyššie ako na Slovensku. Ak však zoberieme do úvahy len ceny potravín vrátane nealkoholických nápojov, ceny na Slovensku sú o 5 % vyššie ako v priemere krajín EÚ. Vyššie ceny potravín ako na Slovensku majú v 11 krajinách západnej Európy a Estónsku,“ konštatuje analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Na západe draho, u susedov lacnejšie

Potraviny sa nám určite neoplatia nakupovať vo Švajčiarsku, kde sú o polovicu drahšie ako na Slovensku. Výrazne drahšie sú aj na Islande (+29 %), v Nórsku (+19 %)Luxembursku, na Malte a v Dánsku (+9 až 13 %).

 

Naopak, najlacnejšie potraviny v Európe sú v Turecku, Macedónsku a Rumunsku. Chybou krásy je, že Slovensko nesusedí s týmito krajinami, a preto by sa nám nakupovanie potravín v nich výrazne predražilo o pohonné látky potrebné na ich prepravu. No lacnejšie ako u nás sú aj potraviny v susednom Poľsku, a to až o 23 %. Príčinou je najmä nižšia daň z pridanej hodnoty (DPH).

 

Podobne je to aj s cenami tovarov, keď výrazne drahšie ako u nás sú v Nórsku, Švajčiarsku, na Islande, ale aj v Dánsku, Írsku či Fínsku. Nižšie okrem Turecka, Macedónska a Rumunska sú aj v Poľsku a Maďarsku, a to až o približne 10 %.

 

Najviac sa oplatí navštíviť Poľsko a Maďarsko

„Dlhodobo najpodobnejšiu cenovú hladinu u tovarov ako Slovensko vykazuje Chorvátsko. Sú tu však veľké rozdiely medzi prímorskými letoviskami a zvyškom krajiny. Podobné ceny potravín ako u nás majú aj v susednom Rakúsku, pričom rozdiel je len 0,2 % v prospech našich juhozápadných susedov,“ pokračuje analytik s tým, že vzhľadom na dodatočné náklady na dopravu dáva nákupná turistika zmysel najmä v geograficky blízkych krajinách.

 

Napríklad v Rakúsku sa oplatí nakúpiť viacero druhov potravín s výnimkou pečiva, mäsa a rýb, ktoré sú tu drahšie ako na Slovensku. Naopak, mlieko vajcia sú tu o 16 % lacnejšie ako u nás. Lacnejšie sú aj ceny alkoholických nápojov, a to prakticky vo všetkých susedných krajinách, ceny odevov a obuvi v Maďarsku a ceny oblečenia v Poľsku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: FinReport, Foto: Freepik (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies