TIP NA KNIHU: Šesť vecí, ktoré by ste rozhodne mali vedieť o tvorbe slovenskej autorky Liny Elys

NETKY.SK • 5 Marec 2022, 17:00 • 2 min
TIP NA KNIHU: Šesť vecí, ktoré by ste rozhodne mali vedieť o tvorbe slovenskej autorky Liny Elys

Čítanie kníh je činnosť veľmi vznešená, avšak každý k nej pristupuje z celkom rozličných dôvodov. Niekto otáča stránky, aby zabudol, iný, naopak, túži v riadkoch nájsť spomienku, čo dávno vybledla. Jeden číta, aby sa smial, až hrozitánsky brucho rozbolí, a ďalší sa nebráni ani míňaniu zásoby vreckoviek, keď ho príbeh dojme a slzy padajú a padajú.

slovakia

left justify in out

Nech je to ale akokoľvek, všetci v knihe vedome aj nevedome, priznane aj tajne, potrebujeme nájsť aspoň aký-taký únik zo sveta, ktorý poznáme. Lina Elys je slovenská autorka, ktorej dva tituly by mohli potešiť tých, čo čítajú, aby zabudli, aby boli dojatí, aby súcitili, aby...

 

Šesť vecí

 

Dovoľte teda, aby som Linu Elys predstavila trochu viac a prezradila niečo, čo by ste, podľa môjho názoru, rozhodne vedieť mali.

 

img

 

Po prvé, svoj prvý knižný počin, Noc, ktorá mi zmenila život, pôvodne neplánovala ponúkať aj vo vydanej verzii.

 

„Moja cesta za vydanou knihou bola skúška, ktorá mi dala do života veľa. Začalo sa to nečakane, svoj prvý príbeh som písala iba pre radosť, a nie s úmyslom vydať ho. Keďže však na portáli, kde som ho uverejňovala, zožal úspech a ľudia sa ma pýtali, kedy bude aj kniha, zvažovala som, ako na to, a nakoniec sa mi to aj podarilo,“ povedala Lina Elys, fantázia ktorej si podmaňuje čitateľov a jej tvorba získava pozitívne ohlasy.

 

Po druhé, do svojich kníh vkladá pomerne ťažké osudy. V prvej sa hlbšie povenovala problematike znásilnenia, zatiaľ čo druhá, nesúca názov Kým si pri mne, rozširuje pohľad na ženu trpiacu onkologickým ochorením.

 

img

 

„Sú to ťažké témy a dotýkajú sa ľudí. Preto som sa snažila ukázať nielen temnú stránku, ale aj to, ako sa aj zlé môže zlepšiť, keď príde láska, priateľstvo a odpustenie.“

 

Po tretie, emócie, ktoré čitatelia ochutnávajú, keď sa ponárajú do príbehu a vnímajú útrapy a radosti hrdinov, zažíva i ona sama pri písaní.

 

„Pri prvej knihe som v jednej pasáži i ja plakala a pri druhej som sa cítila veľmi ťažko.“

 

Po štvrté, knihy si vydáva výlučne sama!

 

„K samovydávaniu som sa dostala asi preto, lebo sa mi nechcelo čakať na odpoveď z vydavateľstva. Povedala som si, že sa na to vrhnem sama. Takto som si pánom svojho času a o všetkom si rozhodujem sama,“ s potešením priznala autorka.

 

Mohlo by vás zaujímať: ROZHOVOR s autorkou Laurou Fechovou: Bez Boha by sa nevedela správne nadýchnuť!

 

Po piate, hoc by sa zdalo, že rakovina i znásilnenie sú témy obšúchané a rozobraté z takej i onakej strany, Lina Elys vie, ako primiešať i nepredvídateľnosť, i prekvapenie, i horké aj slané.

 

Po šieste, ak si čitateľ myslí, že ju má prečítanú i ako autorku a že vie, čo od nej očakávať, mýli sa, veru sa veľmi mýli.

Ona totiž v budúcnosti mieni priniesť čosi celkom iné, v čom by ulahodila, napríklad, aj takým, ktorí túžia po odľahčení a zložení bremien pri čítaní.

 

„Najbližšie chystám príbeh, ktorý bude konečne oddychovka. Bude o mladej žene, ktorá hľadá šťastie.“

 

Nuž a nie je to, koniec-koncov, niečo, čo chceme aj my ostatní? Nájsť šťastie, deliť sa oň, žiť ho, čítať. Veľa čítať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies