Do dnešnej polnoci je možné navrhovať kandidátov na prezidenta SR

NETKY.SK • 30 Január 2024, 07:13 • 2 min
Do dnešnej polnoci je možné navrhovať kandidátov na prezidenta SR

Občianske návrhy kandidátov a zároveň aj poslanecké návrhy je možné doručovať najneskôr do 21 dní od dátumu vyhlásenia volieb, teda v termíne do 30. januára 2024. Návrhy možno odovzdať v pracovných dňoch nasledujúcich po dni vyhlásenia volieb predsedom NR SR v čase od 00 hod do 16.00 hod a 30. januára 2024 od 8.00 do 24.00 hod.

slovakia

left justify in out

Kancelária Národnej rady SR zverejnila organizačné pokyny a usmernenia k odovzdávaniu návrhov kandidátov do voľby prezidenta, informuje www.nrsr.sk.

"V záujme hladkého a dôstojného priebehu odovzdávania návrhov na kandidátov do prezidentských volieb, nakoľko sa aj každá príloha (napr. petičný hárok) preberá osobitne, si dovoľujeme odporučiť aspoň deň vopred oznámiť a telefonicky dohodnúť dátum a približný čas odovzdávania návrhu s poverenými pracovníkmi," uvádza oznámenie.

Návrhy na kandidátov na prezidenta SR podľa Čl. 101 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky bude možné podať do Kancelárie NR SR v mieste sídla Národnej rady SR na Námestí Alexandra Dubčeka 1, 812 80 Bratislava 1, osobám na tento účel splnomocneným predsedom Národnej rady Slovenskej republiky.

Určeným miestom doručovania návrhov na kandidátov do voľby prezidenta SR je objekt hlavnej budovy Národnej rady Slovenskej republiky situovaný v jej spodnej časti (objekt Ubytovacieho zariadenia Národnej rady Slovenskej republiky na námestí Alexandra Dubčeka č. 1, 812 01 Bratislava), kde je za týmto účelom zriadené vysunuté odborné pracovisko Kancelárie Národnej rady SR.

Osobám na tento účel splnomocneným sa odovzdávajú vlastné návrhy na kandidáta, vyhlásenia kandidáta o súhlase so svojou kandidatúrou a splnení podmienok na zvolenie za prezidenta, v prípade občianskych návrhov aj petičné hárky s potrebným počtom najmenej 15 000 podpisov občanov, ktorí majú právo voliť do NR SR.    

Do štrnástich dní od doručenia návrhu kandidáta na funkciu prezidenta komisia zriadená z rozhodnutia vedúceho Kancelárie NR SR preskúma právoplatnosť návrhu. Teda to, či predložený návrh kandidáta spĺňa požiadavky stanovené Ústavou SR a príslušnými zákonmi.
Po preskúmaní návrhu, predseda vydá rozhodnutie o prijatí resp. odmietnutí návrhu na kandidáta.

V prípade prijatia návrhu kandidáta do voľby prezidenta SR, predseda o tom vydá rozhodnutie, ktoré bude zverejnené na webovom sídle Národnej rady Slovenskej republiky a následne bude doručené kandidátovi na prezidenta.

Predseda NR SR zároveň do 24 hodín od prijatia návrhu na kandidáta oznamuje štátnej komisii meno, priezvisko, titul kandidáta, vek, zamestnanie a adresu trvalého pobytu kandidáta.

V prípade ak návrh kandidáta do voľby prezidenta SR nebude spĺňať ústavou a zákonmi stanovené náležitosti, bude oznámenie o odmietnutí návrhu doručené (odovzdané) osobe navrhovaného kandidáta do 24 hodín od odmietnutia návrhu a súčasne bude zverejnené na webovom sídle Národnej rady Slovenskej republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: NR SR, Foto: Grasalkovičov palác, sídlo prezidentky SR. (www.prezident.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies