Dnes večer sa v Bratislave začína festival Viva Musica!

NETKY.SK • 21 Jún 2014, 17:45 • 2 min
Dnes večer sa v Bratislave začína festival Viva Musica!

BRATISLAVA - Otváracím koncertom sa dnes večer na bratislavskom Hlavnom námestí začína 10. ročník festivalu Viva Musica! Aj v jubilejnom ročníku ponúkne festival niekoľko exkluzívnych hudobných zážitkov.

slovakia

left justify in out

V rámci dnešného otváracieho koncertu, ktorý je zároveň aj otvorením Kultúrneho leta a Hradných slávností Bratislava 2014, uvedie festival Shakespearovu romantickú komédiu Sen noci svätojánskej s rovnomennou scénickou hudbou nemeckého hudobného skladateľa Felixa Mendelssohna-Bartholdyho (1809-1847). Shakespearov text ožije v podaní Sabiny Laurinovej, Oldřicha Víznera a Csongora Kassaia v sprievode Mendelssohnovej hudby interpretovanej Slovenskou filharmóniou pod vedením Leoša Svárovského.
      

V nedeľu 22. júna ponúkne festival dve podujatia venované deťom. Tým prvým bude na Nádvorí Primaciálneho paláca Mozartova opera Čarovná flauta v podaní Národného bábkového divadla z Prahy. Čarovná flauta rozpráva príbeh princa Tamina, ktorý bojuje o priazeň pôvabnej princeznej Paminy, dcéry Kráľovnej noci, a vtáčkara Papagena túžiaceho po krásnej Papagene. Silou lásky a pravdy hrdinovia prekonávajú nástrahy Kráľovnej noci, jej troch dvorných dám a sluhu Monostata. Mozartova opera v podaní pražského Národného bábkového divadla je určená predovšetkým deťom a ich rodičom a prinesie okrem stretnutia s operou a hudbou rakúskeho génia aj nevšedný zážitok z vizuálneho stvárnenia diela v podaní bábok so živými hercami. Rozprávačom príbehu bude Marián Vanek.
      

Druhým podujatím bude vystúpenie Národného mládežníckeho orchestra Virtuoso na Hlavnom námestí. Predstavte si obrovský orchester zložený z talentovaných detí z celého Slovenska – detí, ktoré by sa za normálnych okolností možno nikdy nestretli. Spojila ich však láska k hudbe, hodiny cvičenia na hudobnom nástroji a možno aj v kútiku duše schovaný sen stať sa niekým, kto sa zapíše do hudobných dejín. Unikátny hudobný projekt Virtuoso túto predstavu premieňa na realitu prostredníctvom zapojenia detských a mládežníckych talentov zo základných umeleckých škôl z celého Slovenska do jedného veľkého národného orchestra. Šéfdirigentom orchestra je Igor Dohovič, rodák z Prešova, pod ktorého vedením už národný mládežnícky orchester úspešne absolvoval niekoľko koncertov po celom Slovensku. V orchestri platí pravidlo: „Jeden za všetkých – všetci za lásku ku klasickej hudbe!“ A tá je prudko nákazlivá aj pre všetkých ostatných.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies