Dnes si pripomíname Svetový deň životného prostredia

NETKY.SK • 5 Jún 2019, 11:21 • 2 min
Dnes si pripomíname Svetový deň životného prostredia

5. jún už tradične patrí životnému prostrediu, OSN ho na tento deň vyhlásilo pred viac ako 40 rokmi.

slovakia

left justify in out

Ochrana životného prostredia nadobúda čoraz väčší význam. Mohli by sme dokonca povedať, že v súčasnosti už ide skôr o záchranu životného prostredia od následkov, ktoré v ňom človek napáchal svojím sebeckým správaním.

 

img

 

V dňoch 5. až 16. júna 1972 sa v Štokholme prvýkrát uskutočnila konferencia OSN, ktorá sa týkala ochrany prírody. Heslom bolo „Je len jedna Zem“ a už vtedy, pred 47 rokmi, si ľudia uvedomovali, že naša činnosť sa na stave planéty škaredo odzrkadľuje. Spomienkou na toto zasadnutie je práve  Svetový deň životného prostredia, ktorý sa oslavuje vždy 5. júna od roku 1973.

 

Tento deň by mal upriamiť pozornosť ľudí na pálčivú problematiku, ktorá sa dotýka nás všetkých, a preto by sme sa mali jednotne postaviť za nápravu. V mnohých krajinách sveta sa konajú rôzne podujatia, koncerty, ale aj kampane zamerané na recykláciu, upratovanie prírody, prednášky a pod.

 

img

 

V tomto roku sa hlavné podujatia Svetového dňa životného prostredia (World Environment Day) konajú v Číne. Ich témou je znečistenie ovzdušia. Dýchanie totiž zastaviť nedokážeme, no môžeme zastaviť znečisťovanie vzduchu, ktorý dýchame. Štatistiky sú v skutku alarmujúce. Podľa dostupných údajov zomrie ročne 7 miliónov ľudí v dôsledku nekvalitného a znečisteného ovzdušia. Až k 4 miliónom z týchto úmrtí dochádza práve v Ázii. Z celosvetovej populácie dýcha čistý vzduch len niečo okolo 8 percent ľudí. Preto je naozaj dôležité, aby sa v čo najväčšej miere začali zavádzať „zelené“ technológie, ktoré dopomôžu k postupnému zlepšovaniu situácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies