Dnes je Deň Európy, čo nám EÚ dáva a čo potrebuje? Oslavy pokračujú dnes v Bratislave + VIDEO

NETKY.SK • 9 Máj 2024, 09:00 • 2 min
Dnes je Deň Európy, čo nám EÚ dáva a čo potrebuje? Oslavy pokračujú dnes v Bratislave + VIDEO

Tento týždeň sa skloňuje Európa v rôznych pádoch. V utorok mal novozvolený prezident Peter Pellegrini „veľmi inšpiratívny rozhovor“ s podpredsedom Európskej komisie, Slovákom, Marošom Šefčovičom.

slovakia

left justify in out

Diskutovali o perspektívach Európskej únie, jej budúcom smerovaní aj schopnosti riešiť naliehavé problémy súčasnosti.

„Maroš Šefčovič je jedným z významných predstaviteľov Slovenska v Európskej komisii, človek, ktorý je rešpektovaným odborníkom s veľkým rozhľadom a schopnosťou predvídať budúci vývoj. Práve takéto osobnosti by nás mali zastupovať v orgánoch EÚ,“ uviedol Peter Pellegrini na svojom Facebooku.

Každoročne si 9. mája pripomíname vznik Európskej únie, bude tomu i v tomto roku. Počas osláv Dňa Európy čaká na návštevníkov pestrý program. Oslavy už prebehli v Košiciach a Netky.sk o tom informovali v tomto článku.

„Myšlienka, ktorá stojí za Dňom Európy, je aktuálnejšia, než by sme si prednedávnom predstavovali a želali. Je totiž o politickej a hospodárskej spolupráci, ktorá robí vojnu prakticky nepredstaviteľnou. Vojnové konflikty na prahu našich dverí a v blízkom susedstve nám pripomínajú, že mier je mimoriadne cenný a krehký. Je totiž predpokladom pre akýkoľvek ďalší rozvoj. Vidím ešte ďalší odkaz, a síce že v Európe potrebujeme ešte viac hospodársky spolupracovať, ak chceme, aby sa ekonomický rast a pracovné miesta spojené s modernými technológiami tvorili naďalej tu, v EÚ, vrátane Slovenska. Celosvetová súťaž je nekompromisná a musíme urobiť všetko pre to, aby priemysel rástol a prosperoval tu, v EÚ a na Slovensku,” povedal k tomuto dňu Maroš Šefčovič.

Práve dnes, vo štvrtok 9. mája 2024, sa oslavy konajú v hlavnom meste. V priebehu dňa od 9:00 do 14:00 hodiny na návštevníkov osláv v Starej tržnici čaká bohatý program. 

Širokej verejnosti budú k dispozícii informačné stánky členských krajín EÚ, Európskeho parlamentu a Európskej komisie. Účastníci podujatia sa môžu tešiť na workshopy, súťaže, výstavy, ale aj sprievodný program. Príde aj Laci Strike & Street Dance Academy.

Takto to vyzeralo v Starej tržnici na oslavách Dňa Európy v minulom roku:       

Počas celej akcie sa prítomni dozveda viac o blížiacich sa európskych voľbách, Európskom orgáne práce (ELA), ale aj opatreniach EÚ na ochranu klímy. Rezonovať budú aj témy ako finančná a digitálna gramotnosť a program Erasmus+.
 
Súčasťou programu je aj prehliadka jednotného trhu EÚ, ktorý oslavuje 30 rokov. Večerný koncert Zuzany Smatanovej začne od 19.00 h, vstup je voľný do naplnenia kapacity priestoru.
 
„9. mája oslávime Deň Európy ako sviatok mieru, jednoty a prosperity. Tento rok je pre Slovensko obzvlášť významný, pretože si zároveň pripomíname 20. výročie nášho vstupu do Európskej únie. Za dve desaťročia sa Slovensko stalo plnohodnotnou súčasťou európskej rodiny. Európa je naším domovom a bezpečným útočiskom, zároveň je aj spoločným domovom obrovského množstva rôznych kultúr a národností. Deň Európy nám preto pripomína, že sme súčasťou niečoho väčšieho, že tvoríme jednotnú komunitu s bohatou históriou a rozmanitosťou a zdieľame okrem našej národnej aj spoločnú európsku identitu,“ uviedol Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.  
 
Podujatie organizujú Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, Európska investičná banka, Európsky orgán práce a Stará tržnica.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj: Zastúpenie EÚ na Slovensku, bratislava.europarl.europa.eu,, Foto: Maroš Šefčovič a Peter Pellegrini (Facebook/P.Pellegrini)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies