Dna: Choroba nezdravého štýlu, ktorou možno trpíte tiež.

NETKY.SK • 15 November 2023, 12:00 • 2 min
Dna: Choroba nezdravého štýlu, ktorou možno trpíte tiež.

Príznaky sa môžu prejaviť až po roku a pol

slovakia

left justify in out

Predtým sa jej hovorilo choroba kráľov, pretože nezdravým životným štýlom si nemohol žiť len tak niekto. V dnešnej dobe je ale bežné, že sa ľudia vo veľkom nezdravo stravujú a nemajú dostatok pohybu. Na svete dnou trpia milióny ľudí. Naši predkovia tejto chorobe nehovorili dna , v histórii sa jej totiž častejšie hovorievalo pakostnica. Je to totiž ochorenie, ktoré spôsobuje pravidelné záchvaty artritídy, ktoré sa prejavujú začervenaným a bolestivým opuchom kĺbov. V polovici prípadov je takto postihnutý palec pri nohe, ale môže sa prejaviť aj na iných miestach ľudského tela, dokonca medzi príznaky tejto choroby patria aj obličkové kamene. Spôsobuje ju totiž vysoká hladina kyseliny močovej v krvi. Tá skryštalizuje a ukladá sa najčastejšie v kĺboch ​​a šľachách. K chorobe môžeme mať aj genetické dispozície, ale veľmi častou príčinou je nezdravý životný štýl. Dna tak býva spôsobená nadmernou konzumáciou alkoholu či sladených nápojov, ktoré obsahujú fruktózu. Vinníkom však môže byť aj konzumácia mäsa, a dokonca inak veľmi odporúčaná ryba a morské plody. Medzi najmenej vhodné ryby na konzumáciu tak býva tuniak. Naopak v boji proti dne prispieva konzumácia kávy, vitamínu C a mliečnych výrobkov. Dnou podľa prieskumov trpí zhruba desatina populácie, najohrozenejšou skupinou sú potom muži starší ako 40 rokov. Ak pociťujeme príznaky dny, alebo sa ochoreniu dnou chceme vyhnúť, je potrebné si strážiť množstvo purínov obsiahnutých v našej strave . Medzi tie najhoršie potraviny, ktoré by sme pri dne nemali jesť vôbec, pretože množstvo purínov v nich je alarmujúce, patrí mladé mäso, najčastejšie kuracie a teľacie, zverina a vnútornosti, pivo, výrobky z droždia a kvasníc. Dobré nie sú ani nasýtené mastné kyseliny a produkty, ktoré ich obsahujú.

Naopak sa odporúča zelenina ako sú paradajky, mrkva, listová zelenina. Ďalej sa sem radia orechy, výrobky z mlieka, kvalitné oleje a octy, ovocie, vajcia, káva a čaj. Tieto potraviny sa označujú ako nízkopurínové. Pokiaľ bol človek zvyknutý na prísun alkoholu v podobe piva , odporúča sa vymeniť tento nápoj za víno. Pivo totiž obsahuje jednak veľké množstvo purínov, jednak aj kvasinky, ktoré negatívne ovplyvňujú množstvo kyseliny močovej v tele. Víno jej hladinu naopak mierne znižuje. Pokiaľ má človek podozrenie na to, že trpí dnou , alebo sa u neho už prejavili prvé príznaky, mal by okamžite navštíviť lekára. Dna totiž patrí medzi choroby, ktoré nemajú spočiatku pozorovateľné príznaky, teda nemusíme ani tušiť, že ňou trpíme. To je prvé štádium. Príznaky sa môžu prejaviť pokojne rok a pol potom, čo dnou ochorieme. Okrem vyššie spomínaných režimových opatrení vo forme vhodnej stravy a zdravšieho životného štýlu, patria k liečbe dny aj  lieky , ktoré nám môže predpísať doktor. Niektoré typy liekov na dnu sú voľne dostupné, ale aj tak je návšteva lekára takmer nevyhnutná. Bojovať s dnou bez vhodnej medikácie nie je jednoduché, hoci existujú aj prípady, keď príznaky dny samy odznejú. Nespoliehajte sa sami na seba a na svoje znalosti získané z internetu. S touto chorobou určite vyhľadajte odbornú pomoc.

 

Zdroj: www.medium.seznam.cz



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Zdroj: www.medium.seznam.c
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies