Oceány sa môžu zvýšiť v roku 2100 o vyše metra

NETKY.SK • 9 Máj 2020, 10:51 • 2 min
Oceány sa môžu zvýšiť v roku 2100 o vyše metra

Hladina oceánov sa do roku 2010 pravdepodobne zvýši o 1,3 metra, ak sa povrch Zeme oteplí o ďalších 3,5 stupňa Celzia, varovali vedci v piatok.

slovakia

left justify in out

Hladina mora sa zdvihne o viac než 5 metrov

V roku 2300, keď ľadové tabule pokrývajúce západnú Antarktídu a Grónsko, vyprodukujú bilióny ton hrubého materiálu, hladina mora by sa mohla zdvihnúť o viac než päť metrov, uvádza sa v štúdii, ktorú revidovalo viac než 100 popredných expertov

 

Ako ovplyvní zmeny parížska klimatická dohoda?

Ak by aj uspela parížska klimatická dohoda zameraná na zníženie globálneho otepľovania pod dva stupne Celzia, hladina oceánov by v roku 2300 mohla dosiahnuť 2300 metrov.

 

img

 

Prečo sa zvyšuje úroveň mora?

Počas 20. storočia bola úroveň mora spôsobená najmä topením sa ľadovcov a rozširovaním sa oceánskych vôd, ktoré sa otepľujú. Grónsko a západná Antarktída vo svojich ľadovcoch zadržiavajú dostatok vody, ktoré by mohli dodržať hladinu svetového oceánu nad úrovňou 13 metrov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona