DĽR tvrdí, že na strane ukrajinskej armády bojujú aj žoldnieri zo zahraničia

NETKY.SK • 31 Máj 2015, 14:32 • 2 min
DĽR tvrdí, že na strane ukrajinskej armády bojujú aj žoldnieri zo zahraničia

KYJEV - Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes informovalo, že v oblasti bojových operácií v Donbase zaznamenalo žoldnierov z USA, Gruzínska a Poľska a zrejme aj ďalších krajín, ktorí bojujú na strane ukrajinských vládnych síl.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom donecká tlačová agentúra DAN, ktorá podporuje proruských separatistov.

 

Podľa vyhlásenia predstaviteľa ministerstva obrany DĽR Eduarda Basurina ide o asi 1000 ľudí, informovala agentúra TASS.

 

S odvolaním sa na informácie vojenskej rozviedky DĽR Basurin spresnil, že v oblasti mesta Horlivka pôsobí "rota vojakov USA a Poľska". Poľských vojakov lokalizovali aj v ďalších obciach Donbasu.

V obci Krasnohorivka zaznamenali prítomnosť dvoch rôt dobrovoľníckeho pluku Ičkerija a v obci Lastočkine je pluk pozostávajúci z asi 800 ľudí, z ktorých veľká časť sú "príslušníci negroidnej rasy".

Vojakov tmavej pleti bojujúcich na strane vládnej armády rozviedka DĽR hlási aj z obce Slavnyj. Basurin dodal, že v obci Jasnobrodovka pôsobia dobrovoľníci z arabských krajín. Podľa neho nie je vylúčené, že "patria k teroristickej organizácii Islamský štát". V prístave Odesa podľa Basurina registrujú najmenej 14 útočných bezpilotných lietadiel z Izraela.

 

Prítomnosť zahraničných žoldnierov v službách ukrajinských vládnych síl podľa Basurina svedčí o tom, že ukrajinské vedenie sa vzhľadom na nízku bojovú morálku vojakov ukrajinskej armády rozhodlo staviť na súkromné vojenské združenia zo zahraničia, ktoré sa môžu zapájať do diverzných akcií na území Donbasu.

 

Situácia v Donbase je napriek prímeriu aj naďalej napätá. Obe strany konfliktu sa aj dnes navzájom obvinili z porušovania dohody o prímerí a stiahnutí ťažkých zbraní z demarkačnej čiary.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies