Djokovič piaty rok za sebou proti Federerovi

NETKY.SK • 9 September 2011, 15:50 • 2 min
Djokovič piaty rok za sebou proti Federerovi

Djokovič piaty rok za sebou proti Federerovi

slovakia

left justify in out

img

Piaty rok za sebou sa na tenisovom US Open stretnú vo vzájomnom zápase Srb Novak Djokovič a Švajčiar Roger Federer - štvrtýkrát v semifinále. Djokovič si v úvodnom štvrťfinále dvojhry na záverečnom grandslamovom turnaji roka ako nasadená jednotka poradil so svojím krajanom a dobrým kamarátom Jankom Tipsarevičom, ktorý duel za stavu 6:7 (2), 7:6 (3), 0:6, 0:3 a 15:30 vo štvrtom sete skrečoval pre bolesti v pravej nohe.
      Federer v pozícii päťnásobného šampióna z Flushing Meadows a nasadenej trojky postúpil už do svojho ôsmeho newyorského semifinále v rade. Vo štvrťfinále zdolal Francúza Jo-Wilfrieda Tsongu 6:4, 6:3, 6:3 a odplatil súperovi tohtoročné prehry z Wimbledonu i turnaja Masters 1000 v Montreale. Federer má s Djokovičom na US Open aktívnu bilanciu 3:1. V roku 2007 nad ním zvíťazil vo finále, v rokoch 2008 a 2009 v semifinále. Vlani však ťahal v semifinálovom súboji s aktuálnou svetovou jednotkou za kratší koniec v strhujúcej päťsetovej bitke, v ktorej nevyužil dva mečbaly.
      Djokovič sa v prvých dvoch setoch s Tipsarevičom poriadne natrápil. Jeho kolega z daviscupového tímu sa po rýchlom brejku ujal vedenia 2:0 a hoci Djokovič otočil na 5:2, Tipsareivč následne získal štyri gemy v rade a išiel podávať na víťazstvo v sete. Djokovič si však vynútil tajbrejk, v ktorom dominoval. V druhom dejstve Tipsarevič nevyužil vedenia 3:0, no v tajbrejku tentokrát slávil úspech. V ďalších minútach však na dvorci jasne dominoval favorizovaný Djokovič. Zverenec slovenského trénera Mariána Vajdu uštedril v treťom sete svojmu súperovi, ktorý sa dvakrát nechal ošetrovať, "kanára". Na začiatku štvrtého dejstva požiadal Djokovič o medical time out, keď po skvele dobehnutom stopbale dostal kŕč do nohy, no po návrate na kurt si vybudoval náskok 3:0 a Tipsarevič vo štvrtom geme pri svojom podaní zápas skrečoval pre stupňujúce sa bolesti v pravej nohe.
      Djokovič mal z postupu do semifinále radosť, no bolo mu ľúto, že jeho kamarát zápas nemohol dohrať. "Janko bol prvýkrát v kariére vo štvrťfinále na grandslamovom turnaji a dal do toho naozaj všetko. Bohužiaľ, fyzicky to nevydržal. Všetci ste mali možnosť vidieť, že s pribúdajúcimi minútami sa už nepohyboval ani zďaleka tak dobre, ako v prvých dvoch setoch. Bolo to jeho rozhodnutie zápas skrečovať a mne ho neprináleží nejakým spôsobom komentovať. Je to môj blízky priateľ, veľký bojovník a určite by to nevzdal, keby bol stopercentne fit," povedal pre akreditované médiá Djokovič, ktorý dohral zápas so zakrvaveným palcom na ľavej nohe.
      Federer v stretnutí s Tsongom nadviazal na skvelý výkon z duelu proti Argentínčanovi Juanovi Monacovi, hneď v úvode prelomil podanie Francúza a dostal sa na koňa. Za stavu 3:2 a 0:15 zápas na poldruhahodinu prerušili pre dážď, no prestávka Federera nevyviedla z miery a aj po návrate na dvorec mal navrch. Grandslamový rekordér skvele podával i returnoval a pri dlhších výmenách od základnej čiary často zakončoval víťaznými forhendmi. Po postupe medzi elitné kvarteto Federer žiaril spokojnosťou. "Odohral som super zápas a je vynikajúce, že pokračujem v turnaji. Som veľmi spokojný s mojou hrou na tohtoročnom US Open i pohybom po dvorci, na kurte si to naozaj užívam plnými dúškami. Vedel som, že proti Tsongovi musím hrať počas celého zápasu maximálne koncentrovane. V treťom sete pri súperovom brejkbale sa mi vynoril v mysli spomienky na náš wimbledonský súboj, v ktorom som nevyužil vedenie 2:0 na sety. Som rád, že sa nezopakoval scenár z All England Clubu," povedal Federer, ktorý sa už teší na ďalší súboj s Djokovičom. "V našom poslednom vzájomnom zápase v semifinále na Roland Garros som Novaka zdolal, no ťažko povedať, či to bude pre mňa psychologická výhoda a či mi toto víťazstvo nejako pomôže. V Paríži som v semifinále odohral vari najlepší zápas v roku, bolo to naozaj výnimočné. Dúfam, že podobný výkon zopakujem aj v sobotu v New Yorku," dodal Federer, ktorý na parížskej antuke pripravil Djokovičovi prvú tohtoročnú prehru.  
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies