Divadlo Aréna sa rekonštruovať nebude, zrušili verejné obstarávanie na jeho obnovu

NETKY.SK • 5 Apríl 2017, 16:13 • 2 min
Divadlo Aréna sa rekonštruovať nebude, zrušili verejné obstarávanie na jeho obnovu

BRATISLAVA - Verejné obstarávanie na obnovu Divadla Aréna v hlavnom meste SR Bratislave v hodnote 4,3 milióna eur zrušili.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Lucia Forman, na dnešnom stretnutí o tom rozhodli zástupcovia Bratislavského samosprávneho kraja, bratislavskí krajskí poslanci i zástupcovia Divadla Aréna. Divadlo na petržalskom brehu Dunaja v Bratislave chcú rekonštruovať, návrh na jeho obnovu koncom roka 2015 schválila vláda. Podľa hovorkyne BSK je zrušenie obstarávania začiatkom hľadania nových možností rekonštrukcie, riešenia vzídu z ďalších pracovných stretnutí. Predseda BSK Pavol Frešo v tlačovej správe uvádza, že s poslancami i s riaditeľom Divadla Aréna Jurajom Kukurom chcú postupovať tak, aby projekt pokračoval a rekonštrukciu uskutočnili.

Poslanci BSK za stranu SaS Igor Bendík, Vladimír Sloboda a Ján Karman začiatkom marca na tlačovej konferencii povedali, že obstarávanie na obnovu divadla je šité na mieru. Ako ďalej poslanci informovali, v súťažných podkladoch pre dodanie technológií do divadla je aj podrobná technická špecifikácia jednotlivých prvkov. „Dokument má 67 strán a sú tam veľmi podrobné charakteristiky jednotlivých zariadení. Vyzerá to tak, akoby to bolo z technických listov konkrétnych výrobkov od konkrétnych výrobcov,“ spomenul Karman s tým, že v podkladoch uvádzajú aj finančnú zábezpeku 75-tisíc eur.

 

Ďalšou neprimeranou požiadavku je podľa neho predloženie údajov o minimálne jednej zákazke v hodnote jeden milión eur bez DPH v podobnej oblasti. „Pre koho to bolo šité? Koľko takýchto stavieb za posledné roky na Slovensku postavili? Koľko firiem má k dispozícii takúto referenciu? Vieme o jednej, je to firma Váhostav Juraja Širokého,“ poznamenal Karman. "Váhostav odmieta, že sa opäť zákerným spôsobom démonizuje meno spoločnosti na verejnosti pre politickú kampaň strany Sloboda a Solidarita, keďže Váhostav ponuku v tejto súťaži nepodal a teda sa na súťaži ani nemohol zúčastniť," uviedol začiatkom marca pre agentúru SITA hovorca Váhostavu Tomáš Halán.

Na zrušenie súťaže na obnovu divadla upozorňuje od februára aj predseda Komisie dopravy a informačných systémov hlavného mesta SR Bratislavy a kandidát na predsedu BSK Jozef Uhler. Nepáči sa mu, že najskôr nakúpili technológiu. „Teraz nakúpia technológiu, so stavebnými prácami nezačnú a zbytočne ju uložia,“ pripomenul s tým, že vypísať treba takú súťaž, ako má byť, s projektmi najskôr na stavebné práce a potom na technológie. Pavol Frešo koncom februára pre agentúru SITA uviedol, že zmyslom rekonštrukcie Divadla Aréna je z jeho priestorov urobiť moderný kultúrny stánok. „Preto je dodanie technológií viazané na postup rekonštrukcie objektu. Nie je teda pravda, že by nakúpená technika bola v sklade až do ukončenia rekonštrukcie. Naopak, techniku budú dodávať na etapy a jej možnostiam prispôsobia rekonštrukciu objektu,“ ukončil predseda BSK.

Divadlo Aréna na petržalskom brehu Dunaja založili v roku 1828 ako nekrytý amfiteáter a odtiaľ aj pochádza jeho názov. V roku 1898 postavili na mieste pôvodného amfiteátra divadlo, ktorého vzhľad sa do súčasnosti prakticky nezmenil. Ako mladý herec tu začínal neskôr svetovo uznávaný divadelný režisér Max Reinhardt. Po druhej svetovej vojne budovu na vyše 50 rokov pre verejnosť zatvorili a slúžila ako sklad. O obnovu divadla sa zaslúžil okrem iných Milan Sládek, ktorý v divadle vytvoril scénu pre pohybové divadlo. V roku 2002 prešlo divadlo Aréna do zriaďovateľskej pôsobnosti Bratislavského samosprávneho kraja a jeho riaditeľom sa stal Juraj Kukura.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies