Disciplinárne konanie so sudcom NS Petrom Paludom odročili na neurčito

NETKY.SK • 13 August 2010, 12:15 • 2 min
Disciplinárne konanie so sudcom NS Petrom Paludom odročili na neurčito

Disciplinárne konanie so sudcom NS Petrom Paludom odročili na neurčito

slovakia

left justify in out

Senát Najvyššieho súdu SR dnes odročil disciplinárne konanie so sudcom NS SR Petrom Paludom na neurčito. To minulý rok iniciovala Súdna rada SR za verejnú kritiku predsedu NS SR Štefana Harabina. Potrestať ho chce vyzlečením z talára.
Paluda má podľa dnešného uznesenia do 21 dní predložiť disciplinárnemu senátu NS SR svoje podanie, ktorým bude iniciovať podnet generálnemu prokurátorovi, verejnému ochrancovi práv, vláde a parlamentu, ktorých požiada, aby podali podnet na Ústavný súd SR o vyslovenie nesúladu v ustanovení zákonov o sudcoch a prísediacich a Súdnej rade s Ústavou SR, najmä s článkami, ktoré hovoria o nezávislosti a nestrannosti súdnej moci.
"Súdna rada sa tiež doteraz nevyjadrila k mojej námietke zaujatosti voči členom Súdnej rady," priblížil ďalej dôvody odročenia Paluda. Podľa vlastných slov po odstránení procesných prekážok, keď bude pokračovať dokazovanie, tak mieni navrhnúť na vypočutie ako svedkov všetkých členov Súdnej rady. "Oni nemôžu byť zároveň na pozícii žalobcov a zároveň aj svedkov," zdôraznil s tým, že v tejto pozícii by mal byť nejaký splnomocnenec.
Paluda, ktorý má v súčasnosti dočasne pozastavený výkon sudcovskej funkcie, dnes senát požiadal hneď v úvode o odročenie pojednávania. Pred novinármi vyslovil podozrenie, že podnet na jeho disciplinárne stíhanie neiniciovala pre neho doteraz neznáma členka Súdnej rady, ale predseda NS SR Štefan Harabin. O podaní návrhu na toto stíhanie sa rozhodovalo na rokovaní Súdnej rady 8. septembra 2009. "Zo zápisnice z toho dňa rokovania som sa dozvedel, že pôvodný program bol troj- alebo štvorbodový. Neskôr bol rozšírený na návrh člena Súdnej rady okrem iného aj o bod návrhu na začatie disciplinárneho stíhania a dočasného pozastavenia výkonu funkcie sudcu voči mne," priblížil s tým, že celý akt rozhodovania o tomto návrhu trval hodinu aj 15 minút. "Od odhlasovania, že ideme Paludu stíhať, cez napísanie 21-stranového návrhu na začatie disciplinárneho konania, cez rozhodnutie o dočasnom pozastavení výkonu funkcie sudcu a plus medzitým prerokovali ďalších desať bodov programu," vysvetlil svoje podozrenia, že celá vec musela byť vopred zmanažovaná a už len odsúhlasená Súdnou radou. "Je to evidentné a zjavné, že je to jeho dielo," povedal dnes na margo Harabina.
Na druhej strane Paluda podal na Harabina už tri trestné oznámenia, polícia všetky odmietla. Harabin sa podľa Paludu previnil tým, že po nástupe na NS SR vykonal niekoľko organizačných zmien a zastavil vyplatenie odmien.
Paluda v tejto veci disciplinárneho stíhania navrhol vypočuť aj dnes už bývalého predsedu vlády SR Roberta Fica, "či čítal jeho trestné oznámenia na Harabina a aké opatrenia v tejto veci prijal". Rovnako navrhol vypočuť aj prezidenta SR Ivana Gašparoviča, ktorému tiež adresoval trestné oznámenie na Harabina. "Aby sa hlava štátu vyjadrila, či podanie trestného oznámenia "znížilo vážnosť predsedu NS SR a predsedu Súdnej rady," povedal mimo iného Paluda.
Predseda NS SR už minulý rok v prvej reakcii uviedol, že sa Paludových krivých obvinení nebojí.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies