Diplomat OSN Mistura: Prímerie v Sýrii sa vo všeobecnosti dodržiava

NETKY.SK • 3 Marec 2016, 17:15 • 2 min
Diplomat OSN Mistura: Prímerie v Sýrii sa vo všeobecnosti dodržiava

ŽENEVA - Prímerie v Sýrii sa vo všeobecnosti dodržuje a napriek občasným stretom v niektorých mestách došlo k "výraznému zníženiu" násilia, uviedol dnes v Ženeve osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura.

slovakia

left justify in out

Jeho slová zazneli krátko pred tretím stretnutím takzvanej pracovnej skupiny pre zastavenie nepriateľských akcií, ktorej predsedajú Spojené štáty a Rusko. Skupina pozostáva zo zástupcov svetových a regionálnych mocností a jej úlohou je proces implementácie a monitoring dodržiavania prímeria, ktoré vstúpilo do platnosti v noci na sobotu miestneho času, informovala agentúra AP.

 

Podľa agentúry DPA Mistura povedal, že hoci od vyhlásenia prímeria v sobotu 27. februára konflikt pokračoval v provinciách Hamá, Homs, Lázikíja a Damask, úroveň bojov sa znížila. "Situácia sa dá opísať ako krehká. Úspech nie je zaručený, ale pokrok je viditeľný," dodal splnomocnenec OSN. Prímerie podľa neho umožnilo dodávky humanitárnej pomoci.

 

Dohoda o zastavení paľby sa týka len oblastí bojov medzi jednotkami sýrskej vládnej armády, podporovanými ruským letectvom, a sýrskymi povstalcami. Nevzťahuje sa na džihádistické skupiny Islamský štát a Front an-Nusra, ktoré kontrolujú zhruba 50 percent sýrskeho územia.

 

Mistura tiež potvrdil, že mierové rokovania o ukončení konfliktu v Sýrii budú pokračovať 9. marca v Ženeve. Poznamenal však, že "logistické" komplikácie napríklad v dôsledku ženevského autosalónu môžu znížiť počet dostupných izieb v tamojších hoteloch.

 

Sýrska vláda a povstalci sa od začiatku platnosti pokoja zbraní dohodnutého Spojenými štátmi a USA navzájom opakovane obviňujú z nedodržiavania prímeria. Medzinárodní pozorovatelia však napriek tomu hlásia, že celkovo dochádza k menšiemu počtu násilností.

 

Prvé neúspešné kolo ženevských mierových rozhovorov o Sýrii sa skončilo 3. februára. Mistura dúfa, že účastníci rokovaní sa v druhom kole sústredia na dôležité otázky, ako sú ústavná reforma, sformovanie vlády, uskutočnenie volieb, prepustenie väzňov či postavenie utečencov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies