Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po stretnutí s členmi Študentskej rady stredných škôl: Bezpečnosť na školách je našou prioritou

NETKY.SK • 8 Február 2024, 20:05 • 2 min
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok po stretnutí s členmi Študentskej rady stredných škôl: Bezpečnosť na školách je našou prioritou

Prvky radikalizácie a násilného správania mládeže v súčasnosti predstavuje jednu z najväčších spoločenských hrozieb ktorým čelíme. Ochrana mäkkých cieľov bola ústrednou témou úvodného stretnutia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka a prvej štátnej tajomníčky Lucie Kurilovskej s členmi Študentskej rady stredných škôl. Študenti sú zároveň hlavnými aktérmi a cieľovou skupinou pri šírení prevencie a osvety medzi mladými ľuďmi.

slovakia

left justify in out

“Bezpečnosť na školách je našou prioritou. Na stretnutí som študentom priblížil, čo je cieľom aktuálne prebiehajúceho auditu. Vypočul som si ich názory, návrhy a celkový pohľad na  túto problematiku. Verím, že toto a podobné stretnutia budú ďalším krokom k zvyšovaniu bezpečnosti a že svojimi vstupmi môžu študenti pomôcť pri zvyšovaní ochrany škôl a v šírení prevencie,” povedal minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. 


Aktuálne prebiehajúci bežpečnostný audit má za cieľ vytvoriť jednotné postupy pri zabezpečovaní ochrany škôl. Už dnes má každá škola kontaktnú osobu - príslušníka Policajného zboru, ktorý je vedeniam škôl k dispozícii na konzultácie akýchkoľvek podozrení pri detekovaní akýchkoľvek bezpečnostných problémov. 


Keďže zvýšenie bezpečnosti škôl je nadrezortná téma, ministerstvo vnútra aktuálne komunikuje aj s ďalšími rezortmi. Vysoké školy majú v tejto oblasti osobitnú infraštruktúru, a preto si vyžadujú osobitý prístup. 

 Napriek pripravovaným opatreniam ostávana najefektnejším nástrojom predchádzania útokov na mäkké ciele prevencia. "Záujem a diskutovanie s mládežou, či zisťovanie ich potrieb je nutnosťou, ktorou sa ako spoločnosť musíme zaoberať. To sa týka aj sociálnych sietí, na ktorých sú mladí ľudia najaktívnejší a majú prístup k neobmedzeným zdrojom informácií," doplnila prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská.


Policajný zbor zároveň okrem preventívnych aktivít na sociálnych sieťach vykonáva monitoring zameraný na radikalizáciu, počítačovú kriminalitu a iné konanie, ktoré nesie známky trestného činu

 

“Sociálne siete sú monitorované a zložky ministerstva vnútra opätovne intenzívne komunikujú s ďalšími inštitúciami ako Slovenská informačná služba, či Národný bezpečnostný úrad. To jednoznačne zvyšuje efektivitu zabránenia možným útokom,” uzavrel minister vnútra Matúš Šutaj Eštok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Tlačový odbor MV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies