Dijsselbloem: ECB musí pracovať nezávisle od politických vplyvov

NETKY.SK • 22 Apríl 2016, 17:22 • 2 min
Dijsselbloem: ECB musí pracovať nezávisle od politických vplyvov

AMSTERDAM - Európska centrálna banka (ECB) musí podľa šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema pracovať nezávisle od politických vplyvov.

slovakia

left justify in out

To je dôležité pre dôveryhodnosť banky, uviedol holandský minister financií po stretnutí Euroskupiny v Amsterdame. Nemôže vzniknúť dojem, že na ECB má vplyv politická kritika. Informovala o tom agentúra DPA.

 

Šéf skupiny ministrov financií eurozóny neuviedol žiadne príklady takejto kritiky. Minulý týždeň nemecký minister financií Wolfgang Schäuble a guvernér nemeckej centrálnej banky (Bundesbank) Jens Weidmann dali vo Washingtone jasne najavo, že považujú verejnú diskusiu o politike extrémne nízkych úrokových sadzieb ECB za oprávnenú. Obaja však zdôraznili, že to nemôže spochybniť nezávislosť centrálnej banky.

 

Člen Výkonnej rady ECB Benoît Coeuré v Amsterdame povedal, že diskusie sú dobré, pokiaľ sú vedené konštruktívne. "Vždy sme otvorení a pripravení na diskusiu." Upozornil však na to, že politici a centrálna banka majú podľa európskych zmlúv odlišné zodpovednosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies