Diaľničné známky zdražia v Česku možno až o 300 Kč

NETKY.SK • 1 August 2011, 09:54 • 2 min
Diaľničné známky zdražia v Česku možno až o 300 Kč

Diaľničné známky zdražia v Česku možno až o 300 Kč

slovakia

left justify in out

img

Minister dopravy Pavel Dobeš chce zaplátať dieru v rozpočte Štátneho fondu dopravnej infraštruktúry zdražením diaľničných známok. Do úvahy prichádzajú tri varianty: minimálne zdraženie o 100 Kč (4,13 eura), stredné o 200 a maximálne o 300 Kč. V tomto roku stojí ročný kupón 1200 Kč. Ponechanie ceny na súčasnej úrovni označil minister za veľmi nepravdepodobné.
      Podľa Dobeša by zvýšenie ceny známok prinieslo fondu ročne 700 miliónov Kč. Prostriedky by použil na opravu rozbitých ciest.
      Naposledy zdražovala známka vlani o 200 Kč. Igor Sirota, hovorca klubu motoristov ÚAMK, ministrov zámer odmietol. Povedal, že šoféri už teraz platia obrovské peniaze a to buď vo forme diaľničných známok, alebo napríklad spotrebnej dane. "Obávame sa, že sa prostriedky aj tak neprejavia na kvalite ciest," dodal.
      Ministerstvo svojím zámerom reaguje na rozpočtové škrty vo fonde. Ten síce na budúci rok dostane zo štátneho rozpočtu o 4 miliardy Kč viac, celkom 37 miliárd Kč, ale stále je to ešte o 10 miliárd Kč menej, než sa uvádzalo v minuloročnom rozpočtovom výhľade. Nedostatok peňazí sa tak zrejme výrazne prejaví na údržbe ciest i v čerpaní prostriedkov z európskych fondov. Nová výstavba dopravných tepien sa takmer zastavila už vlani.
      Zvýšenie poplatkov však čaká aj nákladných dopravcov. Od januára sa mýto zvýši o štvrtinu, v priemere teda kilometrová sadzba bude vyššia ako 6 Kč. Jeho zvýšenie však nie je pre dopravcov prekvapením. Zdraženie vždy o štvrtinu dohodol s nimi vlani vtedajší minister dopravy Vít Bárta. Prvýkrát sa mýto zvýšilo o 25 % v januári tohto roku.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies