Diaľnica D3 k hranici s Poľskom má byť hotová v roku 2019

NETKY.SK • 27 Marec 2013, 16:15 • 2 min
Diaľnica D3 k hranici s Poľskom má byť hotová v roku 2019

BRATISLAVA - Najviac pripraveným a zároveň aj prioritným cestným prepojením Slovenska s Poľskom je plánovaná diaľnica D3 zo Žiliny cez Kysuce k spoločnej hranici. Kompletné spojenie oboch krajín po tejto diaľnici by podľa ministerstva dopravy malo byť hotové do konca roku 2019.

slovakia

left justify in out

"V najbližších troch rokoch plánujeme rozostavať všetky úseky na tejto diaľnici, momentálne sú vyhlásené súťaže na dva úseky. Kritický úsek Svrčinovec - Skalité, kde súčasná cesta nie je uspôsobená na kamióny, by mali vodiči využívať už v roku 2016," povedal v stredu minister dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Ján Počiatek počas stretnutia s poľským kolegom Sławomirom Nowakom. Ako informoval rezort dopravy, obaja ministri sa stretli v rámci spoločného výjazdového rokovania slovenskej a poľskej vlády v Poprade. 

Výstavba pokračuje aj na poľskej strane hranice. Spojenie s rýchlostnou cestou S69 by malo byť hotové do konca tohto roka. Úsek Żywiec - Zwardoň, ktorý je financovaný z eurofondov, bude hotový koncom tohto roku. Poľský minister dopravy, výstavby a morského hospodárstva preto zdôraznil význam výstavby za slovenskou hranicou a vyjadril potešenie nad dosiahnutým pokrokom. 

Ministri dopravy v spojitosti s prípravou na spoločnú slovensko-poľskú kandidatúru na usporiadanie zimných olympijských hier 2022 rokovali aj o budovaní ďalších úsekov ciest. Pod drobnohľad sa dostala predovšetkým rýchlostná cesta R3 naprieč Oravou a R4 na východe Slovenska. Ministri sa zhodli, že vzhľadom na terénne podmienky je severojužný ťah R4 najvhodnejším prepojením Poľska a východu Slovenska. "Pokiaľ bude zabezpečené financovanie, vieme toto spojenie dokončiť do roku 2020," povedal Počiatek. Súčasťou rokovania bola aj modernizácia železničného spojenia Žiliny a Zwardoňu. Ministri sa zároveň dohodli na spoločnom stretnutí správcov železničnej a diaľničnej infraštruktúry pre prípravu spoločného plánu prác na skvalitnenie cezhraničnej infraštruktúry.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies