Designovaný premiér ponúkol ministerstvá strane Moslimského bratstva

NETKY.SK • 10 Júl 2013, 07:09 • 2 min
Designovaný premiér ponúkol ministerstvá strane Moslimského bratstva

KÁHIRA/WASHINGTON - Designovaný egyptský premiér Házim Bibláví ponúkne ministerské kreslá v novej dočasnej vláde členom Strany slobody a spravodlivosti, ktorá je politickým krídlom hnutia Moslimské bratstvo, a takisto konzervatívnej islamistickej strane Núr. Informovali o tom v utorok egyptské štátne médiá, na ktoré sa odvolávala svetová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Štátna tlačová agentúra MENA citovala hovorcu prezidenta, podľa ktorého neexistuje žiadna prekážka zahrnúť do vlády členov týchto dvoch strán.

 

Necelý týždeň po tom, čo armáda zvrhla prezidenta Muhammada Mursího a jeho Moslimské hnutie, dočasný egyptský prezident Adlí Mansúr v utorok oznámil, že približne o šesť mesiacov sa budú konať parlamentné voľby, po nich budú nasledovať prezidentské voľby. Mansúr takisto vymenoval za predsedu dočasnej vlády liberálneho ekonóma a bývalého ministra financií Házima Biblávího. Kreslo viceprezidenta získal opozičný politik Muhammad Baradej, informovala agentúra Reuters.

Oznámenie o konaní volieb prišlo deň po tom, čo bolo zabitých 55 ľudí, keď vojaci strieľali do davu Mursího podporovateľov.

Spojené štáty opatrne privítali plán dočasného egyptského vedenia urýchlene usporiadať voľby, ale nevyjadrili sa k tomu, či sa v krajine odohral vojenský prevrat. Situáciu označili za "slona v izbe".

"Povzbudilo nás, že dočasné vedenie predložilo plán na cestu vpred," vyhlásila hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová na brífingu. "O podrobnostiach cesty späť k demokraticky zvolenej civilnej vláde musí rozhodnúť egyptský ľud," dodala.

Washington sa vyhol pálčivej záležitosti a neoznačil zásah armády za vojenský prevrat, pretože zákon by si potom vyžadoval, aby administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu zastavila pomoc egyptskej armáde.

Obama žiadal počas fiškálneho roka 2014 pomoc pre Egypt vo výške 1,55 miliardy dolárov, pričom 1,3 miliardy dolárov z tejto sumy je určená armáde a 250 miliónov na podporu ekonomiky.

Armáda vyhlásila, že koná podľa vôle ľudu, pretože milióny Egypťanov vyšli do ulíc a požadovali Mursího odstúpenie. Biely dom poukázal na to, že milióny egyptských obyvateľov chcú zmenu a odchod demokraticky zvolenej Mursího vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies