Desaťtisíce demonštrovali proti vláde v Gruzínsku

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 10:35 • 2 min
Desaťtisíce demonštrovali proti vláde v Gruzínsku

TBILISI - Desaťtisíce Gruzíncov v sobotu pochodovali centrom hlavného mesta Tbilisi s cieľom vysloviť nespokojnosť s hospodárskou a bezpečnostnou situáciu v krajine.

slovakia

left justify in out

Prítomní na jednom z najväčších verejných podujatí v kaukazskej republike za uplynulé roky žiadali odstúpenie vlády, ktorá je podľa nich zodpovedná za pád hodnoty národnej meny. Akciu zorganizovalo a viedlo opozičné hnutie exprezidenta Michaila Saakašviliho, ktorého od moci pred viac ako dvoma rokmi odstavila súčasná administratíva. Davu sa prihovoril aj samotný Saakašvilii. Stalo sa tak prostredníctvom veľkoplošnej obrazovky, na ktorej naživo vysielali jeho príhovor z Bruselu. Ako exprezident uviedol, "Gruzínsko smeruje do priepasti a všetci to cítia".


Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom, pre ktoré je odvtedy nežiadanou osobou. Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby na jeseň roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala opozícia. Nová vláda navyše začala vyšetrovania a stíhania členov jeho vlád. Samotného exprezidenta stíhajú pre prekročenie právomocí či použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies