Bratislavský hrad v utorok nasvietia pri príležitosti Dňa učiteľov

NETKY.SK • 28 Marec 2023, 17:30 • 2 min
Bratislavský hrad v utorok nasvietia pri príležitosti Dňa učiteľov

Bratislava - Bratislavský hrad bude v utorok od 20.00 h do polnoci nasvietený pri príležitosti Dňa učiteľov.

slovakia

left justify in out

Deň učiteľov, ktorý sa na Slovensku a v Českej republike od roku 1955 slávi 28. marca, má dlhšiu tradíciu ako Svetový deň učiteľov.

TASR o tom informovali z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie Národnej rady SR.

Na Slovensku je Deň učiteľov, ktorý sa slávi 28. marca ako spomienka na narodenie Jana Amosa Komenského. Na Slovensku, podobne ako v bývalom Československu, sa sviatkom učiteľov stal deň narodenia českého pedagóga, filozofa, spisovateľa a teológa Jana Amosa Komenského so slovenskými koreňmi (28.3.1592-15.11.1670), ktorý pripadá na 28. marec. J. A. Komenský sa svojím dielom, názormi a pedagogickou činnosťou zaradil medzi najvýznamnejšie osobnosti svetovej pedagogiky. V mnohom predstihol svoju dobu - presadzoval povinnú školskú dochádzku pre každé dieťa bez ohľadu  na jeho intelekt alebo sociálne pomery, vypracoval systém pedagogiky ako vedy a mnohé jeho vyjadrenia, ako „opakovanie je matkou múdrosti“ či „škola hrou“, zľudoveli. 

Deň učiteľov sa v Československu začal oslavovať v roku 1955 rozhodnutím vtedajšej Československej vlády a mal byť morálnym ocenením ich práce.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona