Desaťročnému dievčatku odstránili trojkilogramový nádor

NETKY.SK • 16 Máj 2012, 14:04 • 2 min
 Desaťročnému dievčatku odstránili trojkilogramový nádor

Desaťročnému dievčatku odstránili trojkilogramový nádor

slovakia

left justify in out

img

Desaťročná Londýnčanka Eliana Mann podstúpila operáciu, pri ktorej jej odstránili viac než trojkilogramový nádor. Chirurgovia jeho veľkosť prirovnali k menšej futbalovej lopte. Nádor síce nebol zhubný, no ak by naďalej rástol, mohol by pre malú Elianu znamenať smrť. Teraz je z nej podľa jej mamy nový človek a dievčatko vyrástlo, pribralo, má veľa energie a športuje.

Elianini rodičia si v roku 2009 všimli, že ich dcéra nerastie tak, ako by mala. Niekoľko rokov nosila rovnaké číslo topánok, nemala chuť do jedla a bola stále unavená. Jej otcovi Paulovi sa zdalo, že má tvrdé brucho, tak sa so súhlasom všeobecného lekára s dcérou vybral do nemocnice. Výsledky ukázali, že Eliana má v bruchu tumor nezvyčajne veľkých rozmerov. Lekári sa pokúsili zmenšiť ho pomocou chemoterapie, to sa však nepodarilo a v roku 2011 pre jeho neustály rast museli pristúpiť k rozhodnutiu, že operácia bude nevyhnutná. "Keby jej ho neodstránili, len by ďalej rástol a rástol a rástol a zabila by ju jeho veľkosť. Nemal sme na výber, tá operácia jej zachránila život," vyjadrila sa Elianina mama Tara. Úspech nebol zaručený - v jednom z desiatich prípadov sa nádor v takejto situácii nepodarí odstrániť. Podľa chirurga Edwarda Kielyho pritom býva tento typ nádoru na danom mieste mimoriadne zriedkavý a na jeho pracovisku v Great Ormond Street Hospital sa s ním stretávajú v priemere menej ako raz ročne. Lekárom sa však po deviatich hodinách podarilo tumor odstrániť a pomôcť malej Eliane žiť normálny život. Príbeh dievčatka v utorok odvysielala televízia BBC2.

Zdroj:SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies