V Pompejach kradnú turisti vzácne mozaiky

NETKY.SK • 11 Apríl 2019, 00:02 • 2 min
V Pompejach kradnú turisti vzácne mozaiky

Talianske Pompeje majú problém s turistami. Za posledné roky si niekoľko návštevníkov chcelo zo slávnych ruín odviezť ako suvenír napríklad kus mramorovej podlahy. A začiatkom týždňa miestna polícia zadržala Britku, ktorá je podozrivá z krádeže malých dlažobných kociek, píše BBC.

slovakia

left justify in out

Podľa talianskych médií bola žena videná, ako z jedného domu vysekáva kocky mozaiky, musela pri tom prekročiť aj zábradlie, ktoré má turistov zadržať.

 

Pompeje podľa všetkého nenavštívila sama, sprevádzali ju otec so sestrou. Personál ihneď upozornil políciu, ktorá Britku zadržala. Škoda bola vyčíslená na 3000 eur.

 

 

Server Independent upozorňuje, že nejde zďaleka o prvý takýto prípad. Vlani boli chytení dvaja francúzski turisti, ktorí si napchali batohy keramickými úlomkami a kusom mramoru. V roku 2016 sa pokúsil ukradnúť kus mramoru z podlahy tiež istý americký turista.

 

 

V niektorých úspešnejších zlodejíčkoch sa pohlo svedomie a ukradnuté veci vraj sami vrátili. Ako napríklad v roku 2014 kanadský turista, ktorý si kus Pompejí odviezol pred 50 rokmi, keď bol v Taliansku na medových týždňoch. Iní "suveníry" vrátili, pretože boli podľa nich prekliate.

 

V ruinách mesta bola nedávno nainštalovaná expozícia, v ktorej sú vrátené kradnuté veci k videniu. Mala by byť aj istým varovaním pre potenciálneho lupiča.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies