Pomník svetovej vojny, ktorá nikdy neprišla. Aj v Československu mal Sovietsky zväz raketové základne pripravené na útok

NETKY.SK • 10 Január 2024, 16:00 • 2 min
Pomník svetovej vojny, ktorá nikdy neprišla. Aj v Československu mal Sovietsky zväz raketové základne pripravené na útok

Raketové vojsko bolo založené v roku 1960 a bolo podriadené sovietskemu veleniu. Bolo rozdelené do troch brigád, ktoré sídlili v Starých Boleslaviach, Rokycanoch a Hraniciach na Morave. V roku 1968 bolo raketové vojsko zapojené do invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa.

slovakia

left justify in out

Stidená vojna zanechala svoje stopy aj v bývalom Československu. Napriek pôsobeniu zubu času tu sú dodnes. Sovietsky zväz sa pripravoval na obroivský vojenský konflikt s USA, ku ktorému nikdy neprišlo. Vo svojom bývalom satelite mal teda pripravené raketové základne pripravené útočiť na povel Moskvy.

Klondajk v Brdech

Jednou z najväčších a najtajnejších protiletadlových raketových základní v Československu bola tá, ktorá sa nachádzala v Brdech, nad mestom Dobříš. Bola prezývaná Klondajk, pretože bola nepriestupná a mala chladné a vlhké podnebie. Bola vybudovaná v rokoch 1981-1985 na hrebeni medzi vrcholmi Jistevník a Vrážky12. Mala rozlohu približne 110 hektárov a bola obehnána trojmetrovou betónovou stenou.

Základňa bola vyzbrojená raketami dalekého doletu S-200 Vega, ktoré mohli zasiahnuť vzdušné ciele ešte nad územím protivníka a boli určené k ničeniu cieľov letiacich vo veľkých výškach, rušiacich lietadiel alebo bombardovacích jednotiek.

Rakety boli umiestnené pod zemou a boli navádzané pomocou troch betónových rámp (mostov) vysokých 20 metrov, na ktorých boli umiestnené radiolokátory. Základňa bola súčasťou protivzdušnej obrany štátov Varšavskej zmluvy a bola podriadená sovietskemu veleniu.

Po roku 1995 bola základňa reorganizovaná a vyzbrojená raketami stredného doletu S-75 Dvina a krátkého doletu S-125 Něva. V roku 2001 bola činnosť základne ukončená a areál bol opustený. V súčasnosti je časť základne využívaná ako vedecko-technický park CAVD, ktorý sa zaoberá vývojom 3D kovov a výskumom využívania odpadných vôd. Ďalšia časť základne patrí súkromnej obore rodiny Colloredo-Mansfeld.

Raketové vojsko v Československu

Okrem protiletadlových raketových základní existovalo v Československu aj raketové vojsko, ktoré bolo určené k útočným operáciám. Raketové vojsko bolo vyzbrojené raketami stredného doletu R-12 a R-14, ktoré mohli niesť jaderné hlavice. Tieto rakety boli umiestnené na mobilných odpalovacích rampách, ktoré boli schované v lesoch, na poliach alebo v podzemných bunkroch.

Raketové vojsko bolo založené v roku 1960 a bolo podriadené sovietskemu veleniu. Bolo rozdelené do troch brigád, ktoré sídlili v Starých Boleslaviach, Rokycanoch a Hraniciach na Morave. V roku 1968 bolo raketové vojsko zapojené do invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, kedy bolo pripravené k odpáleniu raket v prípade odporu československých orgánov. V roku 1987 bolo raketové vojsko zrušené a rakety boli vrátené do Sovietskeho zväzu.

Raketové základne v Československu boli svedectvom doby studenej vojny, kedy bolo územie Československa zapojené do vojenského napätia medzi východným a západným blokom. Tieto základne boli dlho utajované a neprístupné pre verejnosť.

Dnes sú niektoré z nich zničené, iné premenené na civilné využitie alebo zachované ako historické pamiatky. Ich história je zaujímavá a poučná, pretože nám pripomína, aké nebezpečenstvo predstavovala jadrová zbraň a aké dôležité je udržiavať mier a spoluprácu medzi národmi.

Prečo vznikli?

Studená vojna bola skrytým konfliktom medzi západným blokom, vedeným Spojenými štátmi americkými (USA), a východným blokom, vedeným Sovietskym zväzom, ktorý trval približne od roku 1947 do roku 1991. Práve ona a neustále zbrojenie viedli k vzniku raketových základní aj na Slovensku

Namiesto otvorenej vojny sa súperi snažili získať prevahu v ideologickej, politicko-ekonomickej, vedecko-technickej a kultúrnej rovine. Zároveň podporovali rôzne ozbrojené konflikty v menej rozvinutých krajinách, ktoré sa nazývali zástupné vojny. Studená vojna bola tiež obdobím intenzívneho zbrojenia, najmä jadrového, ktoré ohrozovalo celosvetový mier.

Príčiny a začiatok studenej vojny

Príčiny studenej vojny sa dajú nájsť už v období pred a počas druhej svetovej vojny, keď sa prejavovali rozdiely medzi západnými demokraciami a komunistickým totalitarizmom. USA a ZSSR boli spojencami proti nacistickému Nemecku, ale len z pragmatických dôvodov. Po skončení vojny sa ich vzťahy rýchlo zhoršili, keď sa začali prejavovať rozdielne záujmy a ciele v Európe a Ázii.

ZSSR sa snažil rozšíriť svoj vplyv a zabezpečiť si nárazníkové pásmo v strednej a východnej Európe, kde zavádzal komunistické režimy. USA sa obávali expanzie komunizmu a chceli podporiť obnovu a demokratizáciu západnej Európy a Japonska. Obaja rivali sa tiež snažili získať prevahu v jadrovom zbrojení, ktoré začalo v roku 1945, keď USA použili atómové bomby na Hirošimu a Nagasaki. V roku 1949 ZSSR vyvinul svoju prvú atómovú bombu a začali sa preteky v zbrojení.

Za symbolický začiatok studenej vojny sa považuje rok 1947, keď USA vyhlásili Trumanovu doktrínu, ktorá sa zaviazala podporovať slobodné národy proti komunistickému tlaku, a Marshallov plán, ktorý poskytoval hospodársku pomoc západnej Európe.

V tom istom roku ZSSR založil Kominformu, ktorá koordinovala činnosť komunistických strán v Európe. V roku 1948 sa zvýšilo napätie medzi blokmi, keď sa uskutočnila komunistická prevrat v Československu, vznikla samostatná Západná nemecká republika a začala sa blokáda Berlína, ktorú ZSSR zrušil až v roku 1949. V tom istom roku sa vytvorila Severoatlantická aliancia, ktorá bola vojenským spojenectvom západných krajín.

V roku 1955 sa vytvorila Varšavská zmluva, ktorá bola vojenským spojenectvom východných krajín.
Vojna skončila v roku 1991 rozpadom Sovietskeho zväzu. Po skončení studenej vojny boli tieto základne postupne opustené a zlikvidované. Niektoré z nich sa stali súčasťou múzeí alebo pamätníkov.

Zdroj:

www.armada.vojenstvi.cz

www.fortifikace.net/pov_pvos_skupina_vega.html

www.horydoly.cz/turiste/vylet-k-byvale-raketove-zakladne-v-brdech.html

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: www.holkazonlinu.cz
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies