Demonštrovať sa chystá údajne až 20.000 odborárov

NETKY.SK • 21 September 2010, 13:12 • 2 min
Demonštrovať sa chystá údajne až 20.000 odborárov

Demonštrovať sa chystá údajne až 20.000 odborárov

slovakia

left justify in out

img

Až na 20.000 odhadujú české odborové zväzy účasť svojich členov na dnešnej demonštrácii v Prahe proti vládou plánovaným mzdovým škrtom. V hlavnom meste Česka sa na poludnie očakáva pochod z Letnej na Námestie Jana Palacha s účasťou hasičov, policajtov, vojakov, príslušníkov Väzenskej služby, zdravotníkov, zamestnancov súdov i pracovníkov v školstve.
      Hlavným dôvodom demonštrácie, ktorá má byť prvým veľkým verejným protestom proti pravicovej koaličnej vláde Petra Nečasa (ODS) a vládnej politike škrtov a úspor, je odhodlanie kabinetu od januára 2011 znížiť štátnym zamestnancom mzdy plošne o 10 percent a zmeniť systém odmeňovania tak, že sa zníži tarifná zložka platu.
      Niektoré skupiny zamestnancov odmietajú trend obmedzovania benefitov a rušenia príplatkov, čo spôsobí, že ich čistý mesačný príjem klesne o viac ako 10 percent. Napríklad vojakom, ktorí dostávajú až 400 eur mesačne ako nezdanený príspevok na bývanie, chce vláda tento príspevok zdaniť sadzbou až 36 percent.
      Odbory nevylučujú ďalšiu eskaláciu protestov: v štrajkovej pohotovosti sú odborári v zdravotníctve, ktorí zvažujú štrajk od 15. októbra. Odbory tvrdia, že sú ochotné s vládou rokovať, ale ako kompromis by akceptovali iba zmrazenie rastu miezd.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies