Demonštranti v Kyjeve a na západe Ukrajiny obsadzujú vládne budovy

NETKY.SK • 24 Január 2014, 11:15 • 2 min
Demonštranti v Kyjeve a na západe Ukrajiny obsadzujú vládne budovy

KYJEV - Skupina ukrajinských demonštrantov dnes v Kyjeve obsadila budovu ministerstva agrárnej politiky. Blokádu budov oblastných úradov protivládnymi aktivistami od štvrtka podvečera hlásia aj z viacerých miest na západe krajiny, informovala agentúra AP, podľa ktorej ide o snahu vyvíjať tlak na centrálnu vládu.

slovakia

left justify in out

Ako napísala agentúra UNIAN, skupina demonštrantov prenikla do budovy ministerstva, ktorá sa nachádza na známej ulici Chreščatyk neďaleko Námestia nezávislosti, "pretože sa chcela zohriať". Ukrajinské médiá však tvrdia, že skupina demonštrantov sa hlási k združeniu Spoločná vec a v budove ministerstva chce vytvoriť "štáb domobrany". Obsadiť budovu sa demonštranti rozhodli po tom, ako sa oboznámili s výsledkami schôdzky vodcov opozície s prezidentom Viktorom Janukovyčom.

Delegácia vodcov ukrajinskej opozície, ktorí vo štvrtok rokovali s Janukovyčom, davu ľudí zhromaždených v centre Kyjeva, na Námestí nezávislosti a Hruševského ulici, v noci nadnes oznámila, že prezident sľúbil zabezpečiť prepustenie desiatok zadržaných demonštrantov, zabrániť zatýkaniu ďalších a použitiu sily bezpečnostnými zložkami.

Výmenou za to vedenie krajiny žiadalo odchod demonštrantov z Hruševského ulice, ktorá je v posledných dňoch dejiskom násilných nepokojov.

Demonštranti však túto ponuku odmietli a svoj nesúhlas dali najavo piskotom. Agentúra RIA Novosti uviedla, že lídri opozície akceptovali nesúhlasné rozhodnutie davu a oznámili rozšírenie protestov, čo sa už prejavilo budovaním ďalších barikád. Súčasne však lídri od demonštrantov žiadali, aby rešpektovali krehké prímerie a dodržiavali disciplínu a poriadok.

"Výlučne pokojný protest. Držíme obranu a ani krok späť. Všetkých prosím o disciplínu, poriadok a zodpovednosť," žiadal demonštrantov Arsenij Jaceňuk, jeden z opozičných vodcov. Na webovej stránke ním vedeného bloku Vlasť je aj oznámenie o rozhodnutí "rozšíriť územie Majdanu" o ďalšie ulice priliehajúce k Námestiu nezávislosti.

Zrážky v centre Kyjeva vypukli minulú nedeľu, keď sa od masovej demonštrácie zvolanej na protest proti kontroverzným zákonom prijatým parlamentom odpojila časť účastníkov, ktorí chceli preniknúť do políciou chránenej vládnej štvrte. Keď im v tom príslušníci bezpečnostných zložiek bránili, došlo k násilnostiam s použitím obuškov, vodných diel, zápalných fliaš či kameňov. Nepokoje v tejto časti Kyjeva odvtedy neutíchajú a v stredu sa dokonca objavili prvé správy o obetiach na životoch. Doteraz sú oficiálne potvrdené dve úmrtia - obaja muži zomreli v dôsledku strelných zranení spôsobených zbraňami, ktorými zasahujúce jednotky nedisponujú, uvádza sa v správach ministerstva vnútra.

Živý prenos z Kyjeva



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies