Na Slovensku podceňujeme riziká chrípky

NETKY.SK • 29 September 2023, 12:00 • 2 min
Na Slovensku podceňujeme riziká chrípky

BRATISLAVA - Vakcína proti chrípke pre rok 2023 znížila riziko hospitalizácií súvisiacich s chrípkou o približne 52 % na južnej pologuli, kde obvyklá chrípková sezóna trvá od marca do septembra.

slovakia

left justify in out

Tieto údaje pochádzajú z analýzy údajov pacientov hospitalizovaných s vážnymi akútnymi respiračnými infekciami v piatich krajinách 1 . Cirkulujúce vírusy chrípky boli geneticky podobné tým, ktoré sú zahrnuté vo vakcínach proti chrípke pre obdobie 2023–24 na severnej pologuli. Zem má dve hemisféry a teda dve obdobia chrípkových epidémií. Preto napríklad austrálska
sezóna, ktorá sa práve končí, indikuje, čo sa môže udiať v našich zemepisných šírkach. Epidemiológovia sledujú cirkulujúce vírusy, vývoj sezóny, vekové skupiny najviac postihnuté
chrípkou ako aj to, ako dobre fungujú vakcíny. Tento rok sa chrípková sezóna v Austrálii začala skôr ako obvykle a s prudkým nástupom. V priebehu chrípkovej epidémie v Austrálii zaznamenali zvýšený výskyt ťažkých priebehov chrípky najmä u detí. Zo všetkých hospitalizovaných osôb s potvrdenou chrípkou bolo 72 % detí mladších ako 16 rokov, 17 % boli dospelí vo veku 16 až 64 rokov a 11 % boli dospelí vo veku 65 rokov alebo starší. Chrípka nie je vôbec banálne ochorenie. Podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia) s ochorením chrípky na celom svete súvisí 3–5 miliónov prípadov závažných ochorení a až 650 000 úmrtí ročne. Chrípka môže mať veľmi ťažký priebeh, spôsobiť vážne zdravotné komplikácie, viesť k trvalým zdravotným následkom a spôsobiť smrť. Môže viesť k zápalom pľúc, zlyhaniu dýchania či zápalovým ochoreniam srdca. Pacientom sa v dôsledku vírusovej infekcie môžu zhoršiť chronické zdravotné ťažkosti alebo ich môže postihnúť syndróm akútnej respiračnej tiesne.

Na Slovensku zanedbávame prevenciu

Alarmujúci je počet osôb, ktoré boli v roku 2022 na Slovensku chránené pred chrípkou
očkovaním. Bolo to len 4,8 % populácie.„Znepokojuje nás hlboký prepad v zaočkovanosti osôb nad 59 rokov. Vlani sa proti chrípke zaočkovalo len 5,6 % seniorov. V porovnaní s prechádzajúcou sezónou klesla zaočkovanosť v tejto vekovej skupine o 7,3 %, čo je o 98 015 zaočkovaných osôb menej. Pritom ide o najrizikovejšiu a najzraniteľnejšiu skupinu, ktorá je náchylná na závažné komplikácie spojené s chrípkou a zhoršenie základného ochorenia následkom chrípky“, hovorí prof.
Krištúfková, prezidentka Slovenskej epidemiologickej a vakcinologickej spoločnosti.„Len pre porovnanie, v poslednej chrípkovej sezóne (2022/23) sa v Austrálii zaočkovalo 66 % osôb v seniorskom veku, vo Švédsku 70 % a v Spojenom Kráľovstve 80,9 % populácie 2 “, dodáva Krištúfková. Napriek tomu, že je chrípka často zamieňaná s bežným prechladnutím, ide o nebezpečné a potenciálne smrteľné ochorenie. Pre skupinu seniorov ako aj pre chronicky chorých pacientov s oslabenou imunitou, ktorí sú navyše vystavení vyššiemu riziku nákazy v dôsledku častých hospitalizácií a návštev lekára, môže mať chrípka fatálne dôsledky.

Očkovanie chráni cukrovkárov pred infarktom aj porážkou

Početnou skupinou chronicky chorých pacientov, pre ktorých chrípka predstavuje zvýšenú hrozbu, sú diabetici. Diabetes zvyšuje hladinu cukru v krvi, čím ovplyvňuje imunitný systém a väčšiunáchylnosť k infekciám, vrátane chrípky. Ako dnes povedal primár Diabetologického oddelenia NEDU v Ľubochni, doc.Ivan Martinka, prítomnosť diabetu mellitu zvyšuje riziko ochorenia na chrípku a zhoršuje jeho priebeh, zvyšuje riziko komplikácií chrípky aj úmrtnosť. Podobne, chrípka zhoršuje glykemickú kontrolu diabetu, zvyšuje riziko akútnych život ohrozujúcich komplikácií diabetu, zhoršuje prejavy chronických komplikácií aj riziko srdcovocievnych príhod ako sú infarkt myokardu či cievna mozgová príhoda. Pacienti s diabetom mellitom sú počas chrípkových epidémií častejšie hospitalizovaní a vyššia je aj ich úmrtnosť. Je dostatok vedeckých dôkazov a pribúdajú ďalšie, že u pacientov s cukrovkou očkovanie proti chrípke znižuje nielen počet hospitalizácií, ale aj život ohrozujúcich komplikácií a úmrtí z kardiovaskulárnych či iných príčin.
„Očkovanie proti chrípke by preto malo byť neoddeliteľnou súčasťou liečebných stratégií u pacientov s diabetom“, dodáva.
Vakcínu proti chrípke môže u nás predpísať aj aplikovať okrem všeobecného lekára aj lekári - špecialisti, ako napríklad diabetológ, pľúcny lekár, alergológ/imunológ, gynekológ alebo kardiológ a ďalší. Vakcíny sú všetkým pacientom a záujemcom o očkovanie plne hradené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Petras
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies