Veľvyslanec označil zadržanie Rusov pri Minsku za provokáciu tretej krajiny

NETKY.SK • 8 August 2020, 13:04 • 2 min
Veľvyslanec označil zadržanie Rusov pri Minsku za provokáciu tretej krajiny

MINSK, 7. augusta – RIA Novosti. Existujú skutočnosti, ktoré potvrdzujú, že zadržiavanie 33 Rusov v Bielorusku je provokáciou organizovanou z tretej krajiny, ktorej cieľom je komplikovať vzťahy medzi Moskvou a Minskom v rámci prípravy na prezidentské voľby, uviedol ruský veľvyslanec Dmitrij Mezentsev.

slovakia

left justify in out

Podľa diplomata „za súčasných okolností bieloruskí príslušníci orgánov činných v trestnom konaní reagovali na prítomnosť tejto skupiny na území republiky priamočiaro a tvrdo, bez toho, aby mali k dispozícii všetky informácie a, žiaľ, bez vzájomnej spolupráce s ruskými kolegami“.

 

Mezentsev vyjadril presvedčenie, že kontrola, ktorú začal Vyšetrovací výbor Ruska, potvrdí prispôsobenú povahu veľkého podvodu a provokácie, do ktorého boli zatiahnutí zadržaní Rusi. „Podľa plánu organizátorov zo zahraničia, cieľom akcie bolo poškodiť mnohostrannú spoluprácu a špeciálne vzťahy našich krajín“,- poznamenal diplomat.

 

Mezentsev tiež uviedol, že konzulárni úradníci vo štvrtok a piatok stretli sa s zadržanými, ktorí stále „nerozumejú dôvodom ich zadržania, ako aj predloženým obvineniam z prípravy účasti na nepokojoch“.

 

Zadržiavanie ruských občanov v Bielorusku.

 

29. júla bieloruské orgány informovali o zatknutí 33 ruských občanov. Sú podozriví z prípravy nepokojov v republike. Do tohto prípadu sú zapojení aj miestni opoziční politici Nikolai Statkevich a Sergej Tikhanovsky, ktorého manželka Svetlana kandiduje na prezidenta.

 

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že skupina so všetkými potrebnými dokumentmi mala namierené do Istanbulu, tranzitom cez Minsk, logistiku zabezpečovala bieloruská spoločnosť. Diplomati označili interpretáciu situácie bieloruskou stranou za hanebnú, čo nevydrží žiadnu kritiku.

 

V piatok Komsomolskaja Pravda, citujúc zdroj ruských špeciálnych služieb, napísala, že zadržiavanie 33 Rusov v Bielorusku bolo vyvolané ukrajinskými špeciálnymi službami a v procese hľadania ľudí do skupiny údajné kurátori predstierali, že sú zamestnancami Rosnefti, a hovorili o hľadaní strážnikov pre ropné objekty spoločnosti v zahraničí. 

 

V ten istý deň prezidenti Ruska a Bieloruska, Vladimír Putin a Alexander Lukašenko, telefonicky diskutovali o situácii so zadržaním 33 Rusov. Ako bolo uvedené v Kremli, hlavy štátov vyjadrili presvedčenie, že situácia sa vyrieši v duchu vzájomného porozumenia.

 

Na druhej strane v Minsku poznamenali, že prezidenti sa dohodli maximálne dôkladne a precízne preskúmať všetky dostupné skutočnosti s cieľom zistiť skutočné dôvody súčasnej situácie, nájsť vinníkov a postaviť ich pred súd.

 

Zdroj: https://ria.ru/20200807/1575514345.html

 

                



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies