Demonštranti nocovali pred macedónskym úradom vlády, žiadajú demisiu premiéra

NETKY.SK • 18 Máj 2015, 14:06 • 2 min
Demonštranti nocovali pred macedónskym úradom vlády, žiadajú demisiu premiéra

SKOPJE - Niekoľko stoviek opozičných aktivistov strávilo dnešnú noc v macedónskej metropole Skopje v tábore pred sídlom vlády, informovala macedónska televízna stanica TV Telma. Dodala, že demonštranti sa vyhrážajú, že sa nepohnú z miesta, pokým tamojší premiér Nikola Gruevski neodstúpi.

slovakia

left justify in out

Provizórny tábor v Skopje demonštranti postavili počas celonárodných protestov proti vláde konzervatívneho lídra Nikolu Gruevského, ktoré vyvrcholili v nedeľu zhromaždením za účasti 20.000 ľudí, píše agentúra DPA.
     

Demonštranti žiadajú odstúpenie predsedu vlády v dôsledku škandálu okolo odpočúvania, ktorý Macedónsko uvrhol do najhoršej politickej krízy, odkedy bolo v roku 2001 na pokraji občianskeho konfliktu.
     

K zjednotenej opozícii sa v protivládnych protestoch pripojili aj macedónske mimovládne organizácie a stredoškolskí a vysokoškolskí študenti. Aktivisti trvajú na požiadavke rezignácie Gruevského a následnom nastolení vlády technokratov, ktorá v tejto balkánskej krajine pripraví pôdu pre spravodlivé a slobodné voľby.
     

Škandál okolo odpočúvania vypukol vo februári, keď opozičný sociálnodemokratický líder Zoran Zaev začal zverejňovať nahrávky z nelegálneho odpočúvania občanov štátnymi orgánmi. Podľa jeho slov je nahrávok, ktoré mu poskytol informátor, množstvo. Záznamy podľa médií naznačujú, že vláda pevne kontroluje novinárov a sudcov i proces volieb.
     

Macedónsko chce vstúpiť do NATO a Európskej únie, pokrok v prístupových procesoch však už roky brzdí dlhodobý spor s Gréckom o názov krajiny. Kritici tvrdia, že Gruevski sa medzičasom presunul politicky doprava, podnecuje nacionalizmus a monopolizuje si moc.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies