Deflácia na Slovensku pretrváva, neklesajú však všetky ceny

NETKY.SK • 14 Apríl 2014, 12:10 • 2 min
Deflácia na Slovensku pretrváva, neklesajú však všetky ceny

BRATISLAVA - Slovensko v marci už druhý mesiac po sebe zaznamenalo celkový pokles cien, teda defláciu. Medziročne podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR klesli o 0,1 %, to však neplatí o všetkých jednotlivých cenách. Potraviny a nealkoholické nápoje naopak zdraželi o pol percenta, pri alkoholických nápojoch a cigaretách ceny vzrástli až o 2,5 %.

slovakia

left justify in out

"Podiel cigariet a alkoholu na spotrebe je relatívne malý, a tak ich rast nevyváži poklesy cien v iných oblastiach. Tieto položky nie sú úplne nutné na výdajoch spotrebiteľov, dajú sa ľahko obmedziť," vysvetľuje analytik spoločnosti Home Credit Slovakia Michal Kozub.

 

Pozitívnou správou je podľa neho napríklad zlacnenie bývania, ktorého ceny medziročne klesli o 1,1, %. Ide totiž o oblasť, kde sa veľmi ťažko šetrí. Spotrebitelia sa totiž nemôžu rozhodnúť "zrušiť" svoju spotrebu vody či nájomné, upozorňuje Kozub.

 

Podľa Juraja Valachyho z Tatra banky však vývoj cien v marci už dosiahol svoje dno a od apríla bude opäť inflácia nad nulou. "S postupným oživovaním ekonomiky očakávame nárast dopytovej inflácie, ktorá bude následne mierne dvíhať celkovú hladinu cien. Predpokladáme, že do konca roka sa medziročný rast cien opäť dostane nad jedno percento a celoročný priemer by sa mal pohybovať okolo 0,7 %," vyčísľuje analytik.

 

Súhlasí s tým aj ekonóm Slovenskej sporiteľne Martin Baláž. Rast cien by sa mal v nasledujúcich mesiacoch zrýchľovať, inflácia však bude podľa neho tento rok zrejme nižšia ako vlani, kedy dosiahla 1,4 %. Nízka alebo mierne záporná miera inflácie pritom praje viac sporiteľom ako dlžníkom, keďže peniaze sa neznehodnocujú.

 

"Nízka inflácia taktiež zvyšuje nápor na verejné financie, nakoľko znamená pomalší nominálny rast, ktorý sa prejaví aj pomalším rastom daňových príjmov. Inflácia je pre štát priaznivá aj z hľadiska znižovania reálnej hodnoty štátneho dlhu," dodáva Baláž.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies