Piesok zo Sahary už dorazil na Slovensko

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 19:03 • 2 min
Piesok zo Sahary už dorazil na Slovensko

BRATISLAVA - Prichádza k nám piesok zo Sahary, nachádza sa už nachádza nad našim územím. Jeho koncentrácia počas dňa vzrástla a postupne začne znečisťovať naše autá, či záhradný nábytok.

slovakia

left justify in out

Vo výškach sa začína vyskytovať čoraz výraznejšia koncentrácia prachových častíc. Obloha sa pri dnešnom východe, no najmä západe Slnka začne sfarbovať do oranžových odtieňov. 

 

Prítomnosť piesku zo Sahary v atmosfére však nebudeme badať len sfarbením oblohy, ale aj na zemi. Prachové častice totiž naviažu na seba dažďovú vodu.

 

Už v nedeľu sa prvé koncentrácie saharského piesku objavili na juhu Španielska, či Francúzska. Počas včerajšieho dňa sa saharský piesok dostal dokonca nad Britské ostrovy, Taliansko a začal prúdiť nad strednú Európu.

 

img

 

Jeho najsilnejšia koncentrácia dnes postúpi celou strednou Európou a v oblasti Líbie sa dostanú do atmosféry ďalšie tony piesku, ktoré budú mieriť ďalej nad Európu, najmä do Grécka.

 

S pieskom ste sa na našom území stretli najmä počas popoludnia, kedy začal od juhozápadu na našom území pršať a práve dážď spôsobil akýsi čistiaci efekt v atmosfére. Ako budú padať jednotlivé kvapky, tak sa na ne naviažu tieto prachové častice, ktoré potom dopadnú na zem.

 

Zašpinené tak dnes bude všetko, čo oprší dážď: autá, záhradný nábytok, či parapetné dosky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies