De Mistur zvolal ďalšie kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii

NETKY.SK • 9 Marec 2017, 09:50 • 2 min
De Mistur zvolal ďalšie kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii

WASHINGTON - Osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Sýriu Staffan de Mistura plánuje zvolať nové kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii na 23. marca.

slovakia

left justify in out

Oznámil to v noci nadnes v New Yorku, kde sa konalo neverejné zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Účastníci rokovaní - predstavitelia vlády a sýrskej opozície - by mali do Ženevy pricestovať deň vopred. Podobne ako počas predchádzajúceho, štvrtého kola rokovaní sa má aj tentoraz rokovať nepriamo pomocou sprostredkovateľa.

 

"Domnievame sa, že nepriame rokovania sú produktívnejšie," vysvetlil. De Mistura vyzval účastníkov blížiacich sa konzultácií o Sýrii v kazašskej Astane (14. a 15. marca), aby sa venovali riešeniu problémov súvisiacich s podporou režimu prímeria. Vysvetlil, že treba dosiahnuť, aby sa ďalšie kolo rokovaní v Ženeve nekonalo v situácii, keď v Sýrii dochádza k mohutnému bombardovaniu.

 

Podľa de Misturu by sa strany konfliktu v Sýrii "mali vzdať nádeje na vojenské víťazstvo". Ďalej konštatoval, že v Sýrii sú ešte stále sily, ktoré veria vo vojenské víťazstvo. "O tom môžu len snívať," zdôraznil.

 

Štvrté kolo rokovaní o urovnaní konfliktu v Sýrii sa konalo v Ženeve od 23. februára do 3. marca. Zúčastnili sa na ňom delegácie sýrskej vlády a predstavitelia sýrskej opozície. De Mistura uviedol, že na mierových rokovaniach sa diskutuje o problémoch rozdelených do štyroch okruhov: vytvorenie vlády, príprava novej ústavy, uskutočnenie volieb a boj s terorizmom.

 

De Mistura vtedy povedal, že jeho zámerom je pokračovať v rokovaniach dovtedy, kým nenastane zhoda vo všetkých týchto problémových okruhoch.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies