V Dánsku utratia približne 17 miliónov noriek, napadol ich zmutovaný koronavírus

NETKY.SK • 5 November 2020, 21:41 • 2 min
V Dánsku utratia približne 17 miliónov noriek, napadol ich zmutovaný koronavírus

KODAŇ - V Dánsku budú musieť zlikvidovať približne 17 miliónov noriek, ktoré sú chované na kožušinu. Dôvodom je, že sa nakazili zmutovaným koronavírusom SARS-CoV-2.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dánsko je pritom najväčším producentom kožušín z noriek, pričom po celej krajine sú stovky fariem, ktoré ich chovajú iba pre tento jediný účel. Aj napriek tomu, že sa vedci sprvu domnievali, že COVID-19 je neprenosný na zvieratá, ako sa ukazuje, jeho zmutovaná forma nakazila milióny zvierat. Informovala o tom agentúra AFP.

 

Táto mutácia “by mohla predstavovať riziko, že budúce (koronavírusové) vakcíny nebudú fungovať tak, ako by mali,” uviedla dánska premiérka Mette Frederiksenová s tým, že “je potrebné utratiť všetky norky”.

 

Vedci zistili, že zmutovaný vírus, ktorý napadol norky “nestimuluje tvorbu protilátok tak dobre ako pôvodný vírus. Protilátky majú síce účinok, ale nie očakávaný,” vysvetlil šéf dánskeho centra pre prevenciu a liečbu infekčných chorôb (SSI) epidemiológ Kare Molbak. Dodal, že pokračovanie v ich chove by mohlo predstavovať značné riziko pre verejné zdravie v Dánsku aj v zahraničí”.

 

Podľa odhadov dánskej polície sa bude musieť nechať utratiť až 17 miliónov noriek chovaných na 1080 farmách, pričom s ich likvidáciou začnú čo najskôr.

 

Na farmách po celej krajine pritom zmutovaný koronavírus evidujú už od júna. Najmä však na severe v regióne Jutland a západnej časti Dánska. V tejto oblasti taktiež potvrdili 12 prípadov, kedy došlo k prenosu zmutovaného vírusu na človeka.

 

Napriek tomu, že regióny s výskytom zmutovaného koronavírusu sú geograficky ohraničené, zlikvidujú všetky norky chované v Dánsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies