De Limovi sa v Riu splnil zlatý olympijský sen

NETKY.SK • 6 August 2016, 12:34 • 2 min
De Limovi sa v Riu splnil zlatý olympijský sen

RIO DE JANEIRO - Brazílsky maratónec Vanderlei Cordeiro De Lima zažil počas piatkového otváracieho ceremoniálu OH 2016 v Riu de Janeiro svoj zlatý olympijský sen. Pred dvanástimi rokmi v Aténach ho o najcennejší kov obral divák, ktorý mu vbehol do trate. De Lima zapálil olympijsky oheň na štadióne Maracana za obrovských ovácií.

slovakia

left justify in out

Na OH 2004 mal zlato na dosah. Počas záverečného súťažného dňa si na slávnej bežeckej trati z Maratónu do Atén vypracoval 25-sekundový náskok. Sedem kilometrov pred cieľom ho však napadol bývalý írsky kňaz Cornelius Horan, ktorý v minulosti narušil aj automobilové preteky na okruhu v Silverstone. Výtržník vytlačil De Limu z trate. Incident stál Brazílčana cenné sekundy a napokon dobehol do cieľa na bronzovej priečke za víťazným Talianom Stefanom Baldinim a Američanom Mebrahtom Kelezighim.

 

Brazílsky atletický zväz márne žiadal o udelenie zlatej medaily pre De Limu, maratónec však získal od Medzinárodného olympijského výboru Cenu Pierra de Coubertina. De Lima bol jedným z hlavných kandidátov na zapálenie ohňa v Riu. Jeho šance stúpli po odrieknutí futbalovej ikony Pelého pre zdravotné problémy. Gustavo Kuerten, niekdajší líder mužského svetového rebríčka ATP a trojnásobný víťaz Roland Garros, priniesol na štadión Maracana olympijskú pochodeň. Tú od "Gugu" prevzala basketbalistka Hortencia Marcariová a následne ju odovzdala de Limovi.

 

Maratónsky bežec sa pridal k skupine veľkých športovcov, ktorí dostali túto česť na otváracom ceremoniáli. V Atlante 1996 zapaľoval olympijsky oheň legendárny boxer Muhammad Ali, v Sydney 2000 austrálska bežkyňa Cathy Freemanová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies