Davutoglu: Migračná dohoda Turecka s EÚ vstúpi do platnosti v pondelok 4. apríla

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 07:23 • 2 min
Davutoglu: Migračná dohoda Turecka s EÚ vstúpi do platnosti v pondelok 4. apríla

ANKARA - Dohoda Európskej únie a Turecka, umožňujúca migrantov, ktorí sa doplavia k niektorému z gréckych ostrovov, posielať nazad do Turecka, vstúpi do platnosti podľa plánu, teda v pondelok 4. apríla. Uviedol to dnes turecký premiér Ahmet Davutoglu.

slovakia

left justify in out

Davutoglu podľa agentúry AP povedal, že ani po deportácii týchto osôb sa počet utečencov v Turecku nezvýši, keďže iných si namiesto nich prevezme Európska únia. Po takomto presune už nebude žiaden dôvod na to, aby o život prichádzali migranti, ktorí sa snažia cez Egejské more dostať do Európy, dodal.

 

Lokalitami, kam by sa mali prví deportovaní migranti v pondelok presunúť, sú turecké pobrežné mestá Češme a Dikili ležiace oproti gréckym ostrovom Chios a Lesbos. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie gréckej pobrežnej stráže.

 

Prvé deportácie by sa mali týkať Sýrčanov, ktorí v Grécku o azyl nepožiadali a tiež občanov Afganistanu a Pakistanu, spresnil spravodajský portál rakúskeho verejnoprávneho rozhlasu ORF s odvolaním sa na zdroje z Európskej komisie.

Podľa dohody medzi EÚ s Ankarou prejdú registráciou všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa dostanú na grécke ostrovy z Turecka. Pokiaľ nepožiadajú o azyl v Grécku, prípadne ho nezískajú, budú ich vracať späť do Turecka.

 

Za každého takto vráteného Sýrčana však Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov.

 

Toto presídľovanie je pre členské štáty EÚ dobrovoľné, maximálny strop je však stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, zmienená dohoda sa prehodnotí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies