Prepustili ženu podozrivú v prípade smrti Kim Čong-nama

NETKY.SK • 11 Marec 2019, 06:50 • 2 min
Prepustili ženu podozrivú v prípade smrti Kim Čong-nama

SHAH ALAM - Súd v Malajzii v pondelok po dvoch rokoch prepustil ženu podozrivú v prípade smrti Kim Čong-nama, nevlastného brata severokórejského lídra Kim Čong-una.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, čo prokuratúra nečakane stiahla obvinenie z vraždy vznesené voči nej. Indonézanka Siti Aisyahová plakala a objala spoluobvinenú Vietnamku Doan Thi Huong, než opustila súdnu miestnosť. Novinárom povedala, že sa o prepustení dozvedela len ráno. "Som prekvapená a veľmi šťastná. Nečakala som to," poznamenala. Prokuratúra dôvod svojho rozhodnutia neuviedla.

 

img

Obe ženy boli podozrivé z toho, že 13. februára 2017 otrávili Kim Čong-nama tak, že mu na letisku v Kuala Lumpure potreli tvár jedom. Použili pritom nervovoparalytickú bojovú látku VX, ktorú OSN zaradila medzi zbrane hromadného ničenia. Ženy tvrdili, že sú nevinné a mysleli si, že šlo len o žart pre skrytú kameru. Podľa ich výpovedí boli podvedené severokórejskými tajnými agentmi. Južná Kórea krátko po útoku obvinila Severnú Kóreu, že atentát nariadila, čo však Pchjongjang poprel. V prípade usvedčenia im však hrozil trest smrti.

Štyria Severokórejčania podozriví v tomto prípade sú stále na úteku. Pchjongjang akékoľvek spojenie s vraždou odmieta. Proces s Vietnamkou po prekvapivom vývoji udalostí zatiaľ pozastavili.

 

img

 

Sudca Azmin Ariffin oznámil, že 26-ročnú Siti Aisyahovú prepustil na slobodu po tom, ako prokuratúra náhle uviedla, že dostala pokyn obžalobu z vraždy Kim čong-nama voči nej stiahnuť. Dôvod však neuviedla.Sudca dodal, že žiadosť obhajcu oslobodiť ju spod všetkých obvinení ale zamietol.

 

Kim Čong-nam bol nevlastným bratom súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarším synom ich spoločného otca, bývalého lídra Kim Čong-ila. Dlhé roky žil v dobrovoľnom exile v Macau a vyjadroval sa pomerne kriticky na adresu severokórejského režimu i samotného Kim Čong-una.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies