David Carradine by sa dožil 80 rokov

NETKY.SK • 7 December 2016, 11:16 • 2 min
David Carradine by sa dožil 80 rokov

HOLLYWOOD/BRATISLAVA - Od narodenia amerického herca Davida Carradine uplynie vo štvrtok 8. decembra 80 rokov.

slovakia

left justify in out

David Carradine spoločne s Chuckom Norrisom a Richardom Nortonom patril k legendám akčných karate filmov. Slovenským divákom je známy napríklad z kultového akčného seriálu Kung Fu.

David Carradine, vlastným menom John Arthur Carradine, sa narodil 8. decembra 1936 v americkom filmovom Hollywoode v Los Angeles v štáte Kalifornia v Spojených štátoch amerických (USA). Jeho otec John Carradine bol tiež známy herec. Vyrastal u matky, venoval sa štúdiu tanca, spevu a hudby. Zámer stať sa hercom v ňom prebudila práca na hudbe pre shakespearovskú divadelnú spoločnosť. Po dvoch rokoch strávených v armáde sa v New Yorku dostal na divadelné pódium na Broadway a stal sa známym. Už s hereckými skúsenosťami, po návrate do Hollywoodu, začal ako filmový herec. Preslávil ho však až šaolinský mních Kwai Chang Cain, ktorého hral v kultovom seriáli Kung-Fu (1972). K úspešnému projektu sa vrátil ešte v tom istom roku televíznym filmom Kung Fu a v roku 1992 jeho ďalším pokračovaním Kung Fu: The Legend Continues (Kung-Fu: Legenda pokračuje). Dve pokračovania z rokov 2008, televízne filmy Kung Fu Killer (Kung Fu zabijak) a Kung Fu Killer 2 (Kung Fu zabijak 2) sa dočkali značnej kritiky.

 

Šaolinskej problematike sa herec venoval aj v súkromí. V USA mu na túto tému vyšlo viacero knižných titulov.

 

 

K jeho najznámejším záporným postavám patrí priekupník zbraní Rollie Wilkes vo filme Lone Wolf McQuade (Osamelý vlk Mc Quade, 1983), otrokár Justin La Motta v seriáli North and South (Sever a juh, 1985) a mafiánsky boss vo filmoch režiséra Quentina Tarantina Kill Bill (2003) a Kill Bill 2 (2004).     

 

Herec nečakane zomrel 3. júna 2009. Našli ho mŕtveho v hotelovej izbe v thajskom Bangkoku, kde sa Carradine, podľa jeho osobného manažéra Chucka Bindera, venoval nakrúcaniu filmu Stretch.

 

Úmrtie vtedy 72-ročného herca zahaľuje tajomstvo. Rodina požiadala o objasnenie jeho úmrtia americkú FBI pre nedôveru k thajskej polícii, ktorá usúdila, že došlo k samovražde. Expert sa po druhej pitve uskutočnenej po prevoze tela do USA vyjadril, že k samovražde nemohlo dôjsť. Hovorilo sa aj o náhodnej smrti pri erotickej hre.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies