Dave Holland dostane cenu za prínos hudbe

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 15:31 • 2 min
Dave Holland dostane cenu za prínos hudbe

BRATISLAVA - Britský hudobník Dave Holland dostane cenu Jazz Master, ktorú udeľuje džezovým interpretom americká agentúra National Endowment for the Arts (NEA).

slovakia

left justify in out

Šesťdesiatdeväťročného kontrabasistu odmenia za prínos hudbe, pričom k uznaniu prináleží aj suma 25-tisíc dolárov (v prepočte približne 22-tisíc eur). "Hudba mi otvorila nové svety a dala mi skúsenosti, ktoré som si nevedel ani predstaviť. V roku 1968 ma hudba zaviedla do Ameriky a odvtedy moje skúsenosti formovali moju osobnosť, aj to, čo robím. Som vďačný hudobnej komunite, že ma medzi seba prijala a tiež za to, že ma inšpirovala. Je pre mňa veľká česť, že ma moji kolegovia a NEA vybrali pre túto cenu," uviedol Holland.


Cenu dostane aj americká speváčka Dee Dee Bridgewater. Šesťdesiatšesťročná rodáčka z Memphisu v Tennessee bude 19. ženou, ktorej udelia Jazz Master Award. "Nikdy som nesnívala o tom, že dostanem cenu NEA Jazz Master, keďže tejto pocty sa dostalo len zopár ženám. Dlho a ťažko som bojovala, aby som si uchránila moju muzikantskú poctivosť a získala rešpekt vo svete džezovej hudby, kde dominujú muži," vyhlásila dvojnásobná držiteľka Grammy.


Medzi ocenenými bude aj 89-ročný klavirista a skladateľ Dick Hyman, ktorý uspel aj vo svete filmu, a to najmä vďaka spolupráci s legendárnym režisérom a scenáristom Woodym Allenom. Ceremoniál sa bude konať 3. apríla 2017 v Kennedyho centre vo Washingtone.


Dave Holland začínal v londýnskom Ronnie Scott's Jazz Clube. Neskôr s ním spolupracovali Herbie Hancock, Pat Metheny, Anthony Braxton, Steve Coleman, Sam Rivers, Kenny Wheeler, Chris Potter či Miles Davis, pričom hral na jeho albumoch In a Silent Way (1969), Bitches' Brew (1970) či Live at the Fillmore East March 7, 1970: It's About that Time (2001). Založil tiež niekoľko vlastných formácií a vydal množstvo albumov. Podarilo sa mu získať tri ceny Grammy.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies