Dánska vláda sa nevzdala zámeru vstúpiť do eurozóny

NETKY.SK • 12 Október 2013, 18:27 • 2 min
Dánska vláda sa nevzdala zámeru vstúpiť do eurozóny

KODAŇ - Dáni odmietli prijať euro v referende v roku 2000 a vlády v ďalších rokoch sústavne odkladali jeho zopakovanie.

slovakia

left justify in out

To najhoršie má dánska ekonomika za sebou. Pre agentúru Reuters sa tak vyjadrila v interview premiérka Helle Thorningová-Schmidtová, ktorá vedie stredoľavicovú vládu krajiny. Dodala, že Dánsko prekonalo svoju najhoršiu ekonomickú krízu a bude pokračovať v nepopulárnych hospodárskych reformách.

Premiérku obviňujú v parlamente jej ľavicoví podporovatelia, že s reformami zašla doprava priďaleko. V roku 2011 pred parlamentnými voľbami sľúbila, že Dánsko vyvedie z krízy. Slovo dodržala, jej popularita však uprostred legislatívneho obdobia veľmi klesla.

"Nazdávam sa, že musíme nájsť správne riešenia a neusilovať sa o popularitu, lebo o ňu sa teraz nemusíme starať prednostne. Musíme prijímať riešenia v záujme krajiny," uviedla Thorningová-Schmidtová.

Dánsko, ktoré nie je v eurozóne, upadlo od roku 2008 do hospodárskej krízy trikrát. Vláda tento rok znížila prognózu rastu ekonomiky štyrikrát a podľa jej najnovšej odhadu mal jej vzostup dosiahnuť 0,2 %. Vlani došlo k jej poklesu o 0,5 %.

Index spotrebiteľskej dôvery však v poslednom období stúpa. Trh s bytmi a domami v druhom štvrťroku stúpol viac, než boli očakávania. Globálna hospodárska kríza poškodila dánsky vývoz.

Dánske verejné financie sú však v podstatne lepšom stave ako väčšiny jeho partnerov v EÚ. Dánska koruna je neoficiálne naviazaná na euro, čím získala "pevný prístav" a počas krízy sa zvýšila jej dobrá povesť.

Menšinová vláda premiérky Thorningovej-Schmidtovej nachádza čoraz menšiu podporu Červeno-zelenej aliancie. Nepredpokladá sa však, že jej ju zastaví úplne. Aliancia sa obáva, že moc by získali konzervatívci. Stále však vládu obviňuje, že v trhových reformách zašla priďaleko, hoci udržala dánsky osvedčený systém blahobytu. Ľavica kritizuje vládu, že zrušila možnosť odchodu do predčasného dôchodku a že poskytla daňové úľavy najlepšie zarábajúcim ľuďom.

Dánska premiérka, bývalá členka Európskeho parlamentu, ktorá zostáva silnou podporovateľkou EÚ, povedala, že sa nevzdáva zámeru, aby sa krajina stala členkou eurozóny, hoci v krajine zostáva podpora spoločnej meny počas súčasnej dlhovej krízy v niektorých jej krajinách na rekordne nízkej úrovni. Dáni odmietli prijať euro v referende v roku 2000 a vlády v ďalších rokoch sústavne odkladali jeho zopakovanie.

Teraz sa o jeho uskutočnení neuvažuje. Premiérka povedala, že nie sú na to vhodné podmienky. V zóne sa veľa diskutuje o smerovaní eura. Budú zmeny v dohode o ňom, ktoré ovplyvnia bankovú úniu.

"Ale ak sa pýtate," povedala premiérka, "či sme sa vzdali zámeru stať sa niekedy členom eurozóny, odpoveď znie: 'Nie, nevzdali sme sa'."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies