Putin vyznamenal brigádu, ktorú Ukrajina obvinila z vojnových zločinov

NETKY.SK • 19 Apríl 2022, 07:24 • 2 min
Putin vyznamenal brigádu, ktorú Ukrajina obvinila z vojnových zločinov

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok udelil čestný titul brigáde, ktorú Ukrajina obvinila z „vojnových zločinov“ a masového zabíjania v meste Buča.

slovakia

left justify in out

Oznámenie prišlo v 54. deň ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorá si dosiaľ vyžiadala tisícky mŕtvych a 12 miliónov vysídlených – vnútorne i mimo hraníc. Ide o najväčšiu utečeneckú krízu v Európe od skončenia druhej svetovej vojny. Putin svojím dekrétom udelil 64. motostreleckej brigáde titul „gardová“ za obranu „vlasti a štátnych záujmov“, pričom ocenil „kolektívne hrdinstvo, statočnosť, húževnatosť a odvahu“ jej príslušníkov, informovala tlačová agentúra AFP.

 

Ukrajinské ministerstvo obrany začiatkom apríla uviedlo, že inkriminovaná brigáda obsadila Buču, mesto ležiace pri ukrajinskej metropole Kyjev, a spáchala tam „vojnové zločiny“. Rozviedka ukrajinského ministerstva obrany zverejnila mená, hodnosti a údaje o pasoch členov tejto brigády s tým, že budú v budúcnosti postavení pred súd. Väčšina ľudí zabitých v Buči zomrela na následky strelných zranení, tvrdí ukrajinská polícia.

 

img

 

Po odchode ruských jednotiek sa našli na uliciach Buče telá zblízka zastrelených civilistov, pričom niektorí mali za chrbtom zviazané ruky. Kremeľ odmieta obvinenia, že sú ruské sily zodpovedné za zabíjanie civilistov pri Kyjeve, a dokonca naznačil, že zverejnené zábery mŕtvol sú „podvrhom“. Ruská armáda v pondelok oznámila, že zničila veľký sklad „zahraničných zbraní“ neďaleko západoukrajinského mesta Ľvov, ktoré boli nedávno dodané Ukrajine.

 

Ruské lietadlá ráno zasiahli ukrajinské logistické centrum, v ktorom sa nachádzali „veľké zásielky zahraničných zbraní, ktoré Ukrajine za uplynulých šesť dní dodali Spojené štáty a európske krajiny“, a „zničili ich“, uviedol podľa AFP hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov. Ruská armáda tvrdí, že v pondelok zničila celkovo 16 ukrajinských vojenských objektov vrátane skladov paliva a munície a továrne na opravu taktických rakiet typu OTR-21 Točka.

 

Možno vás zaujme: EÚ odsúdila nerozlišujúce bombardovanie civilistov na Ukrajine zo strany Ruska



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies