Dánska vláda odkupuje ornú pôdu, ktorú hodlá zmeniť na prírodné prostredie

NETKY.SK • 28 August 2014, 13:14 • 2 min
Dánska vláda odkupuje ornú pôdu, ktorú hodlá zmeniť na prírodné prostredie

KODAŇ - Dánska vláda sa rozhodla vyčleniť z rozpočtu v prepočte viac než 22 miliónov eur na odkúpenie pôdy od farmárov, ktorú chce zmeniť na prírodné prostredie.

slovakia

left justify in out

Cieľom tohto plánu, ktorý sa bude realizovať v nasledujúcich troch rokoch, je zníženie emisií oxidu uhličitého ukončením orby nízko položenej poľnohospodárskej pôdy, čím si zem zachová fosfor a dusík, napísal dnes týždenník The Copenhagen Post.

 

"Teraz môžeme odkúpiť väčšie poľnohospodárske územia a zmeniť ich natrvalo na prírodné prostredie, ktoré už nebude vysúšané či postrekované. Prinesie to osoh biodiverzite krajiny," uviedla ministerka životného prostredia Kirsten Brosbölová.

 

Polovica z vyčlenenej sumy sa vykryje z eurofondov. Vláda očakáva, že sa jej takýmto spôsobom podarí získať približne 2500 hektárov zeme. Úsilie je súčasťou projektu s názvom Naturplan Danmark, ktorý vláda predstaví v blízkej budúcnosti.

 

"Finančné stimuly čakajú na farmárov, ktorí majú zelené zmýšľanie a sú ochotní vzdať sa orby tenkej vrstvy nízko položenej zeme," doložil minister poľnohospodárstva Dan Jörgensen.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies