Ďalšia zmena v MMA ktorá môže drasticky ovplyvniť rebríčky zápasníkov

NETKY.SK • 9 September 2015, 14:13 • 2 min
Ďalšia zmena v MMA ktorá môže drasticky ovplyvniť rebríčky zápasníkov

LAS VEGAS - Štáty Arkansas a Kalifornia prišli s novým pravidlom s ktorým môže byť MMA zasa bezpečnejšie a môžu s nim predísť komplikáciam, ktoré sa už viac krát stali pri nadmernom chudnutí zápasníkov. Je to veľký krok k bezpečnosti zápasníkov. Arkansaská Atletická Komisia(ASAC) zaviedla nové opatrenia, ktoré môžu skoncovať s drastickými chudnutiami zápasníkov.

slovakia

left justify in out

Nové pravidlo by malo byť platné od 19. augusta, zatiaľ však iba v amatérskom boxe a MMA. Ide o nasledujúcu vec:

"Zápasník nemôže mať väčšiu váhu v deň zápasu, ako mal v predchádzajúci deň váženia o 7,5 percent. Teda v deň zápasu nemôže byť nikto  ťažší, ako horná hranica  váhovej kategórie  o jednu vyššej  ako v  ktorej bol navážený"

 

Aby sa toto pravidlo mohlo dodržať, ASAC zaviedlo ešte jedno váženie v deň zápasu. Ak daný zápasník na druhom vážení nesplní podmienku zmestiť sa do 7,5%-rozdielu, tak bude zápas zrušený. Atletická komisia dúfa, že s týmto novým pravidlom usmerní  najme mladších zápasníkov. Cieľom je dosiahnuť aby sa predchádzalo drastickým chudnutiam a následným možným komplikáciam, ktoré sa už stali. Tieto zmeny sa udiali hlavne kvôli jednej menšej súťaži, odkiaľ museli previesť do nemocnice šesť zápasníkov. Z nich štyroch konkrétne kvôli vysušeniu, ktoré im spôsobilo chudnutie do váhy.

 

Ešte pred tým ako schválili nové pravidlo, celý systém si odskúšali na 60 dňovom experimente. Celé to prebehlo v mesiacoch január a február. Počas týchto mesiacov vyskúšali systém dvoch vážení na viacerých podujatiach. Z výsledkov vyšlo, že 45% zápasníkov zvýšilo svoju váhu na deň zápasu o 15%.

 

Odborníci tvrdia, že zdravé je to dovtedy, kým zápasník doplní svoju váhu o 5%. Napokon sa ale s komisiou dohodli na kompromise 7,5%-váhovom rozdiely. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies