Ďalšia obžaloba za podvody s daňou z pridanej hodnoty

NETKY.SK • 12 September 2016, 16:30 • 2 min
Ďalšia obžaloba za podvody s daňou z pridanej hodnoty

BANSKÁ BYSTRICA– Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dnes nariadil ďalšie hlavné pojednávanie v kauze skupiny Jána Z., stíhanej za podvody s daňou z pridanej hodnoty (DPH).

slovakia

left justify in out

Na lavici obžalovaných sa ocitol Ján Z. a bývalá riaditeľka Daňového úradu vo Veľkom Mederi Zita B. Prokurátor im kladie za vinu zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a neodvedenia dane a poistného. Proces s dvojicou obvinených sa uskutoční koncom októbra.


Prvé hlavné pojednávanie sa uskutočnilo v roku 2013. Z dvanástich obžalovaných šesť priznalo vinu a dohodli sa s prokurátorom na treste, ostatných senát odsúdil po rozsiahlom dokazovaní. Záujem o dohodu prejavil vtedy i zakladateľ skupiny Ján Z.. Súd vzhľadom na predošlé odsúdenie to vyčlenil na samostatné konanie a hlavné pojednávanie v tejto veci sa uskutoční koncom októbra. Spolu so zakladateľom skupiny budú súdiť aj exriaditeľku Zitu B., ktorá pôvodne bola tiež obvinená, ale začala s políciou spolupracovať a trestné stíhanie voči nej prerušili až doteraz. Zita B. už pred časom uzavrela dohodu o vine a treste, podľa ktorej priznala, že ju otec a syn Salmanovci podplatili, aby zabezpečila bezproblémové vyplatenie uplatnených nadmerných odpočtov DPH pre ich tri rodinné firmy.


Skupina Jána Z. operovala na území Slovenska, najmä Bratislavského kraja, ale aj v zahraničí. Komplicov mali v Čechách, Maďarsku a inde. Jej členovia aj s pomocou tzv. bielych koní uskutočňovali fiktívne obchody, ktorých jediným cieľom bolo uplatnenie si nároku na nadmerný odpočet DPH. Dokopy si uplatnili nárok na nadmerný odpočet DPH za približne 4,5 milióna eur, vyplatených bolo viac ako deväťstotisíc eur. Obchodným artiklom bola najmä tzv. webkarta, ktorou sa odberateľ mohol dostať do ináč neprístupných internetových domén. Fiktívnym obchodným artiklom boli aj kalendáre Space For Fashion 2010. Podľa súdu aktivity celej skupiny boli vysoko sofistikovanou trestnou činnosťou. Celé to malo budiť dojem, že ide o reálne obchody.


Na pojednávanie v októbri senát chce ako svedkov predvolať niektorých odsúdených z prvého procesu. Obvinení Ján Z. i Zita B. odmietli dohodu o vine a treste.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies