Dajte si kávu! Vieme, ako vás ochráni pred diabetom 2

NETKY.SK • 14 September 2013, 13:13 • 2 min
Dajte si kávu! Vieme, ako vás ochráni pred diabetom 2

BRATISLAVA - Viaceré výskumy v minulosti poukázali na priaznivé účinky pitia kávy ako prevencie voči vzniku diabetu typu 2.

slovakia

left justify in out

Káva zvyšuje krvný obsah špecifickej bielkoviny, ktorá reguluje pohlavné hormóny. Konečným výsledkom je ochrana proti diabetu typu 2. Zvlášť sa to týka žien po menopauze.
Diabetom trpí iba v USA takmer 24 miliónov detí a dospelých, čo predstavuje asi osem percent obyvateľstva. Z toho 90-95 percent prípadov tvorí diabetes typu 2. Podobne chmúrne sú aj štatistiky v iných rozvinutých krajinách.
Viaceré výskumy v minulosti poukázali na priaznivé účinky pitia kávy ako prevencie voči vzniku diabetu typu 2. Presný účinok kávy v tomto kontexte však zostával neznámy.

Vedci na to prišli

Vedci odhalili možný molekulárny mechanizmus v pozadí tejto stránky prospešnosti kávy. Súvisí s bielkovinou SHBG (sex hormone-binding globulin, globulín, viažuci sa k pohlavným hormónom), ktorá reguluje činnosť pohlavných hormónov testosterón a estrogén. V ich prípade sa už dlho predpokladá súvislosť s diabetom typu 2.

Nový výskum ukázal, že káva zvyšuje hladinu SHBG v krvnej plazme. Ženám, ktoré vypijú aspoň štyri šálky kávy denne, hrozí v porovnaní s tými, ktoré kávu nepijú, iba 44-percentné riziko, že ochorejú na diabetes typu 2. Miera rizika je nepriamo úmerná hladine SHBG.
Vedec Simin Liu s iným tímom v skoršom výskume lokalizoval dve mutácie génu, kódujúceho bielkovinu SHBG, ktoré súvisia s rizikom diabetu 2. Jedna ho zvyšuje, druhá znižuje, čo závisí práve na krvnej hladine SHBG. Najlepšie výsledky malo pitie kávy pri ženách, ktoré boli nositeľkami druhej, prospešnej mutácie.

V čom prospieva?   

Dôležitá úloha pohlavných hormónov v diabete 2 vyplynula z množstva klinických výskumov. SHBG nielenže reguluje aktívne pohlavné hormóny, no zrejme sa viaže tiež k receptorom mnohých druhov buniek, čím priamo sprostredkúva biochemickú signalizáciu týchto hormónov v tele.

„SHBG v krvi zjavne odráža genetickú citlivosť na diabetes 2. My sme teraz preukázali, že túto bielkovinu možno v súvislosti s rizikom diabetu ovplyvniť stravovacími faktormi, ako je pitie kávy – tak či onak, čím nižšia je hladina SHBG, tým väčšie je riziko, výraznejšie ako pri všetkých ostatných známych rizikových faktoroch diabetu,“ povedal Simi Liu.

V rámci výskumu identifikovali 359 nových prípadov diabetu vo vzorke vyváženej podľa veku a etnicicity, ktoré porovnali s 359 zdravými kontrolnými osobami vybratými z takmer 40.000 žien, účastníčok pokusného programu prijímania nízkych dávok aspirínu a vitamínu E ako prevencie kardiovaskulárnych chorôb a rakoviny. Napokon zistili, že káva bez kofeínu mieru rizika diabetu 2 neznižuje – jej pitie významnejšie nesúvisí ani s týmto rizikom, ani s hladinou SHBG v krvi.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies